29 October 2006

Διαμαρτυρίες κατά του Πανούση

Επικριτικές δηλώσεις από Χριστόδουλο, Ανθιμο και Ψωμιάδη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ έξω από νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζει το νέο του καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο Τζίμης Πανούσης, πραγματοποίησαν χτες βράδυ μέλη ορθόδοξων χριστιανικών οργανώσεων, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του προγράμματος, αλλά και της σχετικής διαφημιστικής αφίσας.

Οι συγκεντρωθέντες θέλησαν έτσι να εκφράσουν, όπως είπαν, τον «αποτροπιασμό» τους για τις θρησκευτικές αναφορές του καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του, καθώς και για το περιεχόμενο της αφίσας, που έχει αναρτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, μέσω της οποίας, όπως λένε, «προσβάλλεται το σύμβολο της ελληνικής πίστης».


Στη διαφημιστική αφίσα, ο Τζίμης Πανούσης εμφανίζεται ντυμένος με ράσα, στο λαιμό του κρέμεται μενταγιόν, όπου απεικονίζεται η Παναγία με τη μορφή πτηνού, ενώ γύρω από το κεφάλι του υπάρχει φωτοστέφανο.





Στο ζήτημα αναφέρθηκε, σήμερα, με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, λέγοντας: «Όταν είναι κάτι που ειρωνεύεται τα ιερά και τα όσια αυτό είναι καταδικαστέο». Επίσης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, υποστήριξε: «Δεν μπορούμε ό,τι είναι ιερό να το θίξουμε κατά τρόπο που θέλουμε να το προσβάλλουμε και να το καταργήσουμε».

Στο θέμα παρενέβη και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, που ανέφερε πως «σε μία δημοκρατία τα πάντα είναι επιτρεπτά, μέχρι όμως το σημείο εκείνο που δε θα προσβάλλεις την προσωπικότητα του άλλου και ιδιαίτερα να ξεπερνάς τα όρια της προσβολής των ιερών και όσιων της φυλής μας».

(www.kathimerini.gr, 29/10/2006)