07 November 2006

Τρία χρήσιμα «μυστικά» στις διαδικτυακές αναζητήσεις

......

Είναι γεγονός ότι στον αιώνα της βιασύνης και της ταχύτητας στον οποίο ζούμε χρησιμοποιούμε συχνότατα «εργαλεία» χωρίς να αφιερώσουμε χρόνο να εμβαθύνουμε όχι μόνο στον τρόπο που δουλεύουν –πληροφορία που τις πιο πολλές φορές δεν μας ενδιαφέρει ως χρήστες– αλλά και στο εύρος των δυνατοτήτων της χρήσης τους, που ασφαλώς και μας ενδιαφέρει. Έτσι, κάποια στιγμή κάποιος που έχει εγκύψει λίγο στο σχετικό ζήτημα μας ... αποκαλύπτει κι από ένα «μυστικό» κι εμείς απαντάμε με ένα «Αααα, δεν το ήξερα αυτό...» Τα «μυστικά» που ακολουθούν αποκαλύπτονται μόνο σε εκείνους/-νες που δεν τα ήξεραν ακόμα...

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ

H μηχανή αναζήτησης Google δίνει και ορισμούς εννοιών. Βέβαια το Google δίνει ό,τι βρίσκει ψάχνοντας με την κατάλληλη εντολή που του έχουμε δώσει. Στην περίπτωσή μας η αναζήτηση ορισμών μίας ή περισσότερων εννοιών που κατασημαίνονται/απoδί­δονται με τον όρο Χ είναι η εντολή:

define

Και το αποτέλεσμα είναι μια σειρά ορισμών για μία ή περισσότερες έννοιες που αποδίδονται με τον όρο Χ (και όχι μόνο σε μία γλώσσα). Οι ορισμοί αυτοί προέρχονται από γλωσσάρια, λεξικά ή ιστοσελίδες όπου δίνονται τέτοιοι ορισμοί. Ασφαλώς δεν δίνονται όλοι οι ορισμοί που υπάρχουν στο περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού (π.χ. γενικά δεν βρίσκονται ορισμοί από λεξιλόγια/λεξικά που έχουν τη μορφή βάσεων δεδομένων, ενώ βρίσκονται από γλωσσάρια/ιστοσελίδες που έχουν μορφότυπα: *.htm, *.html, *.doc, *.pdf κ.ά.). Και, ασφαλώς, χρειάζεται η κρίση του αναζητητή για την αξιολόγηση της εγκυρότητας των ορισμών με εκτίμηση των σχετικών πηγών.

Για παράδειγμα, αναζητώντας (σήμερα) με το Google ορισμούς για την/τις έννοια/έννοιες που αντιστοιχούν στον όρο conceptual model (εννοιολογικό μοντέλο) γράφουμε στο πλαίσιο αναζήτησης την εντολή:

define:conceptual model

και έχουμε ως αποτελέσματα: 9 ορισμούς στα αγγλικά. Οι ορισμοί αυτοί καταδηλώνουν την έννοια «conceptual model» που κατασημαίνεται με τον όρο conceptual model. Εναπόκειται στην κρίση μας να επιλέξουμε και να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ή κάποιους από αυτούς.


ΑΡΙΘΜΟΜΗΧΑΝΗ

Το Google είναι ταυτόχρονα και αριθμομηχανή. Δίνοντάς του ως εντολή οποιαδήποτε αλγεβρική παράσταση σάς παρουσιάζει το αποτέλεσμά της. Οι τελεστές των πράξεων χρησιμοποιούνται όπως στο πρόγραμμα EXCEL, π.χ. + = συν, = πλην, * = επί (×), ^ = ύψωση σε δύναμη. Αν θέλουμε, λοιπόν, να υπολογίσουμε την παράσταση:

10 + 53 – 5×7

γράφουμε στο Google ως εντολή:

10+5^3-5*7

Το αποτέλεσμα που μας δίνει είναι:

10 + (5^3) - (5 * 7) = 100

Επίσης:

15+4,5^6,4-5*9

με αποτέλεσμα:

15 + (4,5^6,4) - (5 * 9) = 15 125,1447

Επίσης:

16,3*sin(2,65*8,5/7,19)

με αποτέλεσμα (το όρισμα σε ακτίνια):

16,3 * sin((2,65 * 8,5) / 7,19) = 0,142937559

Σημείωση: Τις πρόσθετες παρενθέσεις μπορούσαμε να τις είχαμε γράψει κι εμείς στις εντολές, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Έχετε επιχειρήσει να αποθηκεύσετε μια ιστοσελίδα στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας; Το πλαίσιο διαλόγου σάς προτείνει να την αποθηκεύσετε (save as type) με μορφότυπο:

Web Page, complete (*.htm; *.html).

Έτσι, όμως, μέσα στον σχετικό φάκελο του δίσκου σας, αποθηκεύεται ένα αρχείο *.htm με το κείμενο και ένας φάκελος μέσα στον οποίο αποθηκεύονται μη κειμενικά στοιχεία της ιστοσελίδας (εικόνες *.gif κ.ά.).

Οπουδήποτε χρειαστεί αργότερα να μεταφέρετε αυτήν την αποθηκευμένη ιστοσελίδα θα πρέπει να αντιγράφετε το αρχείο *.htm μαζί με το φάκελο που περιέχει τα υπόλοιπα.

Είναι σαφές ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να αποθηκεύσετε την ιστοσελίδα σας ως ένα ενιαίο αρχείο. Το πλαίσιο διαλόγου της αποθήκευσης σας δίνει αυτήν τη δυνατότητα: Αντί να αφήσετε το προτερόθετο

Web Page, complete (*.htm; *.html)

επιλέγετε:

Web Archive, single file (*.mht).

και έχετε αποθηκευμένη την ιστοσελίδα σας ακριβώς όπως τη βλέπετε ως ένα αρχείο *.mht. Το αρχείο αυτό το ανοίγετε όποτε θέλετε με τον Internet Explorer και έχετε την ιστοσελίδα σας.

Σημείωση: Τα αρχεία *.mht δεν μπορείτε να τα τροπο­ποιήσετε με πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων (π.χ. με το πρόγραμμα MS FRONTPAGE). Μπορείτε όμως αφού τα ανοίξετε (με τον Internet Explorer), να τα αποθηκεύσετε ως *.htm, να κάνετε όποιες αλλαγές θέλετε (π.χ. με το πρόγραμμα MS FRONTPAGE) και να τα επαναποθηκεύσετε ως *.mht.

Κώστας Βαλεοντής
Πρόεδρος ΕΛΕΤΟ