11 January 2007

Θαύμα, δεύτερος ήλιος, θα μας τιμωρήσει ο θεός...

...
Στην πόλη Ατράου (Καζακστάν), στη βόρεια ακτή της Κασπίας Θάλασσας παρουσιάζεται, κάτω από ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες (-40 βαθμοί Κελσίου) «διπλός ήλιος». Σε προεπιστημονικές εποχές ή σε κοινωνίες θρησκόληπτων ιδεοληπτικών, αυτό το φαινόμενο θα προκαλούσε νέες αιρέσεις (έρχεται ο Μεσσίας!), εσχατολογικές αναμονές (έφτασε η συντέλεια, σημεία στον ουρανό!), νέες εκδόσεις του Λιάκουρα, νέες εκπομπές του Χαρδαβέλα κλπ.

Στην πεζή εποχή μας, τα πράγματα είναι πιο απλά: Αναλαμβάνουν οι επιστήμονες να εξηγήσουν τα φαινόμενα - τι υποβάθμιση αγαπητοί μου και πώς να μαζέψεις τώρα τον κόσμο για ευχέλαια και εισπράξεις!


Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται σ' αυτή την περιοχή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας, κάτω των -20 βαθμών Κελσίου, μερικές ώρες από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Μια προφανής εξήγηση είναι ότι με καθαρή ατμόσφαιρα και σταθερό άνεμο απομακρύνεται κάθε ίχνος υδρατμών και σηκώνονται από το έδαφος ψήγματα χιονιού. Οι παγοκρύσταλλοι δημιουργούν μια ζώνη που λειτουργεί ως πρίσμα, κάτι ανάλογο με το ουράνιο τόξο που προκαλείται όμως από τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Έτσι προκύπτει ένα είδωλο του ήλιου, στη φωτογραφία δεξιά είναι το είδωλο.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται δεξιά ή αριστερά του ήλιου σε προκαθορισμένη γωνία (22 μοίρες) λόγω της συγκεκριμένης ανακλαστικής ιδιότητας που έχουν οι παγοκρύσταλλοι (εσωτερική ανάκλαση ηλιακού φωτός σε γωνία 158 μοιρών άρα το είδωλο στις 180-158= 22 μοίρες). Από τον αγγλικό όρο anthelion (=ανθήλιον) μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος πληροφορίες στο Google.

Είπαμε να ζήσουμε κι εμείς ένα τόσο δα θαύμα, να βάλουμε και κανένα φράγκο στο παγκάρι και έπεσαν οι ανέραστοι επιστήμονες και μας το χάλασαν! Α να χαθούνε...

Βλέπε κι εδώ: Κι άλλο θαύμα!