18 January 2007

Η πραγματική πολεοδομική αξιοποίηση

...
Στο Γαλάτσι, όπως και σε διάφορες άλλες περιοχές γύρω από την Αθήνα, υπάρχουν διάφορα ανενεργά τουβλάδικα, κοντά σε παλιά νταμάρια, τα οποία προμήθευαν οικοδομικά υλικά στις γύρω περιοχές. Σήμερα διακρίνονται αυτές οι παλιές μονάδες από τα υψηλά φουγάρα που στέκονται ακόμα, παρά τους πολλαπλούς σεισμούς που έχουν υποστεί.

Δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις είχαν μετατραπεί σε χώρους σκουπιδιών και πολλαπλασιασμού αρουραίων. Οι παλιοί χρήστες αυτών των χώρων διεκδικούσαν και διεκδικούν αξιοποίηση της εκτάσεως για ανοικοδόμηση. Οι δήμοι δεν συμφωνούσαν κι έτσι παρέμεναν τα αχούρια, μέχρι κάποια πλευρά να υποχωρήσει.

Στο Γαλάτσι φαίνεται ότι λύθηκαν με κάποιο τρόπο τα προβλήματα και τώρα μετατρέπεται το παλιό τουβλάδικο, με κατάλληλη μεταλλική κατασκευή, σε χώρο δημοτικής χρήσης (βλέπε φωτογραφίες). Η υποδομή παραμένει ως έχει και θα δίνει συνολικά μια σύνθετη εικόνα στο αποτέλεσμα - βιομηχανικός χώρος με κοινωνική χρήση. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των έργων, εγώ περνώντας τακτικά από την περιοχή κι εσείς από τις φωτογραφίες μου εδώ. (Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)


-