11 March 2007

Διά στόματος δεκαπεντάχρονης

...
«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια» λέει το γνωστό απόφθεγμα. Η δεκαπεντάχρονη όμως Ελληνοαμερικανίδα που μίλησε, σε άπταιστη καθαρεύουσα, στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στο Σικάγο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του μητροπολίτη της πόλης, Ιακώβου, μπορεί να είναι ακόμη μικρή, αλλά καθόλου τρελή. Αφού, εκτός από ιδιοφυΐα στα μαθηματικά, εμφανίστηκε και ως βαθύς γνώστης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Στον χριστιανισμό απέδωσε την απαξίωση του πολιτισμού αυτού η μικρή μαθήτρια, ο οποίος χριστιανισμός, στην προσπάθειά του να επικρατήσει, βάλθηκε να εξαφανίσει οτιδήποτε είχε σχέση με το πολιτισμικό και θρησκευτικό παρελθόν. Ο Ιουστινιανός, αυτός ο «αιματοβαμμένος τύραννος» και «ανθρωπόμορφος δαίμονας», όπως τον αποκάλεσε, εφάρμοσε μια πολιτική φυσικής και πνευματικής «γενοκτονίας» του ελληνισμού, καταστρέφοντας ναούς και αγάλματα, απαγορεύοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Ελευσίνια Μυστήρια και τη λειτουργία των Δελφών (αν προσθέσουμε, αργότερα, και την Ιερά Εξέταση, η συμπεριφορά του χριστιανισμού δεν διαφέρει καθόλου από εκείνη των ρωμαίων διωκτών του. Σχετικές αναφορές και στο γνωστό βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου «Βασανιστήρια και εξουσία»).

«Οι παριστάμενοι φυσικά είχαν μείνει άναυδοι» γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Τάκης Μίχας (καθημερινή «Ε», 28/2). «Ιδιαίτερα αμήχανοι ήταν οι δύο εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας. Ασφαλώς θα προτιμούσαν να άνοιγε η γη να τους καταπιεί».

Κάποιοι θερμόαιμοι ακροατές όρθιοι διέκοπταν την ομιλήτρια και την πλησίαζαν με απειλητικές διαθέσεις. Τους σταμάτησε όμως ο μητροπολίτης Ιάκωβος, ο οποίος αποτεινόμενος με οργισμένο ύφος στους ταραξίες είπε: «Δεν είσαστε μόνο εσείς ορθόδοξοι και Ελληνες. Μην διακόπτετε! Οφείλετε σεβασμό στην ομιλήτρια!» (σεβαστείτε, εν ολίγοις, την άλλη άποψη, όσο οδυνηρή κι αν είναι).

Αναλογίζεται κανείς τι θα γινόταν σε μια τέτοια ομιλία παρουσία του ημέτερου αρχιεπισκόπου.



(του Δημήτρη Γκιώνη, Ελευθεροτυπία, 7 - 11-03-2007)