17 May 2007

Χριστιανικός φονταμενταλισμός

Ένα μπουμπούκι της πολιτικής, ρατσιστικής και σεξουαλικής
μισαλλοδοξίας μάς εγκατέλειψε, ευτυχώς νωρίς!


Ο 73χρονος αιδεσιμώτατος Τζέρι Φάλγουελ, ο διάσημος Αμερικανός τηλε-ευαγγελιστής που βοήθησε τη χριστιανική Δεξιά των ΗΠΑ να καταστεί υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, πέθανε προχθές στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Ο φονταμενταλιστής ιεροκήρυκας βρέθηκε στο απόγειο της ισχύος του τη δεκαετία του 1980, ως ο άνθρωπος που επέβαλε τα -μέχρι τότε εκούσια περιθωριοποιημένα- ηθικά πρότυπα των συντηρητικών χριστιανών στο επίκεντρο της πολιτικής πραγματικότητας των ΗΠΑ. Ακόμη και μετά τη «δύση» του άστρου του και παρά την επικράτηση νέων ηγετικών μορφών στον χώρο του χριστιανικού ακτιβισμού που αποδείχθηκαν ικανότατες στην προσέλκυση ψήφων για λογαριασμό των ρεπουμπλικανών, ο Φάλγουελ συνέχισε να ασκεί σημαντική επιρροή. Επαιξε άλλωστε καίριο ρόλο στη μετατόπιση της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τα δεξιά σε ζητήματα, όπως εκείνα της άμβλωσης, του γάμου των ομοφυλοφίλων και της πορνογραφίας.

Ο Φάλγουελ αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση το 1987, ύστερα από δύο επίπονες και μακρόσυρτες δικαστικές διαμάχες εναντίον των πορνοπεριοδικών «Πέντχαουζ» και «Χάστλερ». Χαρακτήρισε το έιτζ «οργή του Θεού» πάνω στους ομοφυλόφιλους και δήλωσε ότι για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ευθύνονταν λεσβίες, άθεοι και ακτιβιστές υπέρ των ατομικών ελευθεριών. Παρέμεινε, ωστόσο, κοντά στο επίκεντρο της εξουσίας, στηρίζοντας και τους δύο προέδρους Μπους στις προεκλογικές τους εκστρατείες για τον Λευκό Οίκο (πλήρες κείμενο>>>).

Αξίζει να θυμίσουμε μερικές από τις πιο «ενδιαφέρουσες» δηλώσεις και απόψεις του Φάλγουελ:
  • Οι Εβραίοι είναι πνευματικά τυφλοί και χρειάζονται κατ' επειγόντως τον Μεσσία και Σωτήρα τους.
  • Πιστεύω ότι ο Μωάμεθ ήταν τρομοκράτης.
  • Αμφισβητώ την ειλικρίνεια και την ειρηνική φύση των προθέσεων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλων, με γνωστές αριστερές επαφές.
  • Οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να θεωρούνται μειονότητα. Μαύροι, ισπανόφωνοι, γυναίκες και άλλοι, είναι μειονότητες, αναγνωρισμένες από τον Θεό.
  • Πιστεύω ότι ο Ντέσμοντ Τούτου είναι κίβδηλος και δεν εκπροσωπεί τους πολίτες της Νοτίου Αφρικής.
  • Τα «τελετούμπιζ» (δημοφιλείς ήρωες κινουμένων σχεδίων) είναι μωβ -χρώμα των γκέι- και οι κεραίες τους έχουν σχήμα τριγώνου - το σύμβολο της υπερηφάνειας των γκέι.
  • Φαίνεται ότι το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα, που αντιτίθεται στη διδαχή της Βίβλου, πεθαίνει επιτέλους, δόξα τω Θεώ και μοιάζει να υποκαθίσταται από κίνημα ανδρών με επίκεντρο τον Ιησού, που μπορεί να γίνει το θεμέλιο για την αναμενόμενη και αναγκαία εθνική αναγέννηση.
  • Εχω πεισθεί ότι υπάρχει μια ηθική πλειοψηφία μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να αναστρέψει το κύμα ηθικής κατάπτωσης, οικογενειακής κρίσης και γενικότερης υποχώρησης στο Κακό και τις ξένες επιρροές, όπως του μαρξιμού-λενινισμού.
(Guardian, Καθημερινή, 17/5/2007)