05 October 2007

Κτίριο με ενεργειακή αυτονομία

...
Εξοικονομεί ενέργεια σε ποσοστό 95% σε σύγκριση με ένα συμβατικό κτίριο. Κι αυτό επειδή χρησιμοποιεί τον ήλιο και την ενέργεια του υπεδάφους (αβαθής γεωθερμία) για τη θέρμανση, την ψύξη του και την παραγωγή ζεστού νερού, με αποτέλεσμα να είναι τελείως απεξαρτημένο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Πρόκειται στην ουσία για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην Ελλάδα (χρησιμοποιεί ενέργεια από τη ΔΕΗ μόνο για μέρος των αναγκών σε φωτισμό), το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, με συμμετέχοντες φορείς το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», το Ε.Μ.Π., το Α.Π.Θ., και την εταιρεία συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας SOL ENERGY HELLAS Α.Ε., τα γραφεία της οποίας στεγάζει.
«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πιλότο για τη βέλτιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στον κτιριακό τομέα», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ηλιακών - Ενεργειακών Συστημάτων του «Δημόκριτου», κ. Βασίλης Μπελεσιώτης. Ο ίδιος σημειώνει ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 2.850.000 τ.μ. θερμικών ηλιακών συλλεκτών - το 95% των οποίων είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες.
Μέσω αυτών εξοικονομούμε θερμική ισχύ 2.000 MW, η οποία αν παραγόταν με συμβατικό τρόπο θα απαιτούσε τη λειτουργία δύο σταθμών της ΔΕΗ σαν αυτόν της Μεγαλόπολης! «Μέσω ευρείας χρήσης των εξελιγμένων θερμικών ηλιακών συλλεκτών υπάρχει δυνατότητα να φθάσουμε τα 10.000.000τ .μ. εγκαταστάσεων, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση θερμικής ισχύς μεγαλύτερης των 9.000 ΜW», διευκρινίζει ο κ. Μπελεσιώτης.

Καινοτομίες

Το κτίριο-πιλότος, που βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο, ενσωματώνει καινοτομίες για να επιτύχει την ενεργειακή του αυτονομία : οι νέου τύπου θερμικοί ηλιακοί συλλέκτες και οι δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας (θερμού νερού) από σκυρόδεμα ειδικού τύπου αποτελούν διεθνείς πατέντες, όπως λένε οι ερευνητές.
Την ίδια στιγμή εκμεταλλεύεται την αβαθή γεωθερμική ενέργεια, χρησιμοποιεί, δηλαδή, τη σταθερή θερμοκρασία που έχει καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου το υπέδαφος (15-18 βαθμοί Κελσίου) κάτω από τα 3 μέτρα.
Η λειτουργία του κτιρίου είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. «Το έργο φιλοδοξεί να παρέμβει καθοριστικά στον τομέα της ενεργειακής βελτιστοποίησης των κτιρίων με ενσωμάτωση ήπιων ενεργειακών εφαρμογών», επισημαίνει ο πρόεδρος της SOL ENERGY, Ηλίας Νομικός, σημειώνοντας πως το επιπλέον κόστος κατασκευής του αποσβένεται σε λιγότερο από 10 χρόνια, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας.
(Από το ΕΘΝΟΣ, 2/10/2007)