06 November 2007

Προσχώρηση στο ρεύμα για να καμακώνουν πελάτες...

"Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το τέλος του Χάρι Πότερ", διαμηνύει ο Στιβ Ρίτζιο της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στον κόσμο Barnes & Noble, με την πρόσφατη έκδοση του έβδομου κατά σειρά βιβλίου, το ερώτημα που γεννιέται είναι αν πράγματι θα είναι το τελευταίο, και προσθέτει: "Ευελπιστούμε να πουλήσουμε εκατομμύρια βιβλία για τον Χάρι Πότερ τα επόμενα χρόνια". Τι είναι όμως αυτό που εντυπωσιάζει στο μυθιστόρημα, προκαλώντας τέτοια παγκόσμια εκδοτική επιτυχία; Ο "Ομπσέρβερ" αναρωτιέται: "Είναι ο Χάρι Πότερ τόσο ενδιαφέρων και η Τζ.Κ. Ρόουλιγκ τόσο εξαίρετη συγγραφέας, ώστε να δικαιούται το βιβλίο να είναι πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι".

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που αναδεικνύει τις περιπέτειες του μαθητευόμενου μάγου ως τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία όλων των εποχών; Για τον "Ομπσέρβερ", "οι ιστορίες του Χάρι Πότερ είναι εξαίρετες, αλλά η παγκοσμιοποίηση είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την επιτυχία τους". Πέρα από μυθιστόρημα και κινηματογραφική ταινία, όμως, ο Χάρι Πότερ αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν της Βρετανίας. Ο Γουίλ Χάτον του "Γκάρντιαν" επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, γράφοντας πως η τεράστια επιτυχία του Χάρι Πότερ αποδεικνύει πως "η Βρετανία είναι η επικρατούσα παγκόσμια υπερδύναμη στον πολιτισμό".
Η "δύναμη" του φαινομένου Χάρι Πότερ δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την αγγλικανική εκκλησία στη Μεγάλη Βρετανία. Όταν είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το μυθιστόρημα της Ρόουλιγκ, το βιβλίο είχε κατηγορηθεί από πληθώρα χριστιανικών εκκλησιών με τη δικαιολογία ότι διαδίδει στα παιδιά την τέχνη της μαγείας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των λονδρέζικων "Τάιμς", η αγγλικανική εκκλησία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τώρα ιστορίες του Χάρι Πότερ για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης.

"Ο Χάρι και οι φίλοι του αντιμετωπίζουν διλήμματα που είναι οικεία σε όλους μας", αναφέρει ο επίσκοπος της Οξφόρδης Τζον Πρίτσαρντ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αγγλικανική εκκλησία εκδίδει "οδηγό πίστης" για παιδιά, που θα βασίζεται στις ιστορίες του Βρετανού μάγου και της παρέας του. Το εγχείρημα υποστηρίχθηκε και από τον τέως αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζορτζ Κάρεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε τις ιστορίες του Χάρι Πότερ ως μία σοβαρή εξέταση -και κατ' επέκταση σύγκρουση- των εννοιών του "καλού" και του "κακού".

(Μακεδονία, 29/7/2007)