21 December 2007

Σχεδόν κανένας δεν εργάζεται μέχρι τα 65

Συνταξιοδότηση στη Γερμανία


Υποτίθεται ότι η «σύνταξη στα 65» αποτελεί κανόνα στη Γερμανία, για τους νεότερους ασφαλισμένους μάλιστα στα 67, όμως ελάχιστοι Γερμανοί φτάνουν να πάρουν τη σύνταξη σ' αυτή την ηλικία ως εργαζόμενοι.

Το γερμανικό Ινστιτούτο για την Αγορά και την Εργασία (IAB) στη Νυρεμβέργη ανακοίνωσε προ ημερών ότι μόνο το 5% των ανδρών και λιγότερο από το 3% των γυναικών στην ηλικία των 64 ετών ήταν στα τέλη του 2004 ακόμα εργαζόμενο. Ήδη από το 55ο έτος αρχίζει να μειώνεται το ποσοστό εργαζόμενων και από τα 6Ο και μετά πέφτει αυτό ραγδαία.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν μεν μια μεγαλύτερη διάρκεια επαγγελματικού βίου, αλλά το μόνο μετρήσιμο αποτέλεσμα φαίνεται να είναι η αυξημένη ανεργία στις μεγάλες ηλικίες. Σύμφωνα με το ΙΑΒ,
το έτος 2004 ήταν στη Δυτική Γερμανία οι άνδρες σε ηλικία 59 ετών κατά 12% άνεργοι, στην Ανατολική Γερμανία δε κατά 21%. Αυτοί οι άνεργοι δεν εμφανίζονται όμως στη στατιστική ανεργίας, γιατί παίρνουν μετά το 58ο έτος επίδομα ανεργίας κι έτσι δεν αναφέρονται στις καταστάσεις ανέργων.

Σύμφωνα με αυτές τις στατιστικές, καταλήγει η αύξηση των ορίων ηλικίας σε αύξηση των ηλικιωμένων ανέργων, οι οποίοι, παίρνοντας τα τελευταία χρόνια του επαγγελματικού τους βίου, μόνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται τελικά, όταν φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδοτήσεως, χαμηλότερη σύνταξη, η οποία υπολογίζεται από το μισθό των τελευταίων ετών.