22 December 2007

Παρεμβάσεις Δημιουργιστών

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Η Christine Comer, εδώ και 9 χρόνια διευθύντρια στη Σχολική Υπηρεσία του Texas/ΗΠΑ, υπεύθυνη για τα μαθήματα φυσικών επιστημών, απομακρύνθηκε από τη θέση της, επειδή προώθησε σε γνωστούς της παραλήπτες ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο καλούνταν ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν διάλεξη της Barbara Forrest, καθηγήτριας φιλοσοφίας στο Southeastern Louisiana University. Η κ. Forrest στηρίζει τη διδασκαλία της Δαρβινικής Εξέλιξης και θα παρουσίαζε στην ομιλία της την επιστημονική πρόοδο επ’ αυτού του θέματος.

Η κ. Comer έπεσε θύμα κάποιου χαφιέ, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς αποδέκτες του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού μηνύματος. Αυτός ξεσήκωσε τις αρχές του Texas (άλλο που δεν θέλανε), με το επιχείρημα ότι μια διευθύντρια σε τόσο υψηλή θέση πρέπει να τηρεί στάση ουδετερότητας και όχι να διαδίδει προσκλήσεις για διαλέξεις πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα.

Προφανώς, η κ. Comer εκρίθη ακατάλληλη επειδή δεν διαθέτει το απαιτούμενο για τους αναβαπτισμένους χριστιανούς του Texas δημιουργιστικό φρόνημα - κατά το «εθνικό φρόνημα» που λέγανε κάποτε εδώ. Η ίδια βρισκόταν από καιρού στο στόχαστρο των δημιουργιστών, γιατί στη δίκη για το θέμα της διδασκαλίας ή μη του δημιουργισμού στο μάθημα της Βιολογίας, είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι «ο δημιουργισμός αποτελεί αποκλειστικά θεολογική θεώρηση και δεν έχει θέση σε μάθημα με επιστημονικό περιεχόμενο».

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος να απομακρυνθεί κάποιος ανάλογου βαθμού και όμοιας αρμοδιότητας από το Υπουργείο Παιδείας, αφενός επειδή όλοι εκεί είναι θεόπληκτοι, ακόμα και μερικοί που διασώθηκαν από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν σοσιαλιστές, αφετέρου επειδή στα ελληνικά σχολεία δεν διδάσκεται η Δαρβινική Εξέλιξη - λόγω «έλλειψης χρόνου». Τη βάλανε στο τέλος του βιβλίου (υπουργός Π. Ευθυμίου και πρόεδρος ΠΙ καθηγητής Στ. Αλαχιώτης) κι έτσι είναι πάντα εκτός ύλης. Σιγά μην την διαβάσουν οι μαθητές με δική τους πρωτοβουλία, εδώ τα υποχρεωτικά δεν διαβάζουν!

Οι Έλληνες μαθητές διδάσκονται μόνο από τους θεολόγους ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε πριν από 6-7 χιλιάδες χρόνια και όλα αυτά που ακούτε, παιδιά μου, ότι κάποια έμψυχα και άψυχα στη Γη και στο σύμπαν έχουν μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή κάτι εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ψέματα των επιστημόνων.

.