22 December 2007

Τα σύνορα της Ευρώπης

Ο συμβολισμός της μπάρας


Η τελευταία σημαντική προσπάθεια βίαιης ανατροπής συνόρων και κατάκτησης εδαφών στην Ευρώπη άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου 1938, όταν ο Χίτλερ ανακοίνωσε ότι «Πολωνοί επιτέθηκαν σε γερμανικό έδαφος και, από τις 5.45 το πρωί, απαντάμε στα πυρά». Εκείνη περίπου τη στιγμή Γερμανοί στρατιώτες αφαιρούσαν τη διαχωριστική μπάρα στα γερμανο-πολωνικά σύνορα και εισέβαλαν στη γειτονική χώρα. Η ιστορική φωτογραφία με την αφαίρεση της μπάρας σηματοδοτεί την έναρξη του β' παγκόσμιου πολέμου, ο οποίος κράτησε περίπου 6,5 χρόνια και κόστισε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και πολλαπλάσιο αριθμό σωματικά και ψυχικά τραυματιών.




Εκείνη η προσπάθεια βίαιης ενοποίησης της Ευρώπης με την κατάληψη εδαφών απέτυχε, οι σημερινές προσπάθειες ενοποίησης της Ευρώπης είναι ειρηνικές και στηρίζονται στη θέληση των ανθρώπων - έστω των πολιτικών εκπροσώπων τους. Στην ακόλουθη φωτογραφία πολιτικοί από τη Γερμανία και την Πολωνία πριονίζουν τη μπάρα των συνόρων για να αρχίσει η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, ίσως στην ίδια θέση που άρχισε τότε η ελεύθερη διακίνηση γερμανικών στρατευμάτων.



Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, για γιορτές και πυροτεχνήματα πάνω από τον ποταμό Oder που αποτελεί μεταπολεμικό φυσικό σύνορο μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας και χωρίζει την πόλη Φραγκφούρτη του Όντερ (όχι τη γνωστότερη Φραγκφούρτη του Μάιν) από τα παλιά ανατολικά προάστιά της, τα οποία πριν από τον β' παγκόσμιο πόλεμο ανήκαν επίσης στη Γερμανία. Τώρα ενοποιήθηκε πάλι η πόλη δια της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Και, την ίδια στιγμή, η νεολαία στα πολωνο-σλοβάκικα σύνορα δεν έχασε την ευκαιρία να αποδείξει την πρακτική αξία μιας διευρωπαϊκής ενοποίησης...