05 December 2007

Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος

...
Μάγοι της Επιστήμης
1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος
Επικοινωνία, Παιδί & Μάθηση

Φεβρουάριος 2008

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ,
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

προθεσμία: 15 Δεκεμβρίου 2007

Το CAID –Centre of Applied Industrial Design- είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον 1ο Διαγωνισμό Επιστημονικού Πειράματος – «Μάγοι της Επιστήμης», τον Φεβρουάριο 2008, για να:

προσελκύσει την προσοχή των νέων σχετικά με την επιστήμη και να εξάψει την περιέργεια των παιδιών για το πείραμα και τη γνώση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί θετική σχέση με την επιστήμη και την τεχνολογία
προτείνει νέα ταλέντα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία

O 1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος – «Μάγοι της Επιστήμης» - απευθύνεται σε νέους επιστήμονες και καθηγητές, αλλά κυρίως σε παιδιά και νέους. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία διοργάνωση που στόχο της έχει τη διάδοση της επιστήμης, τη μετάδοση της επιθυμίας για επιστημονική γνώση και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στο επιστημονικό γίγνεσθαι. Απαραίτητη θεωρείται η παρουσία των γονιών με την οποία θα επιτευχθεί η περαιτέρω συμμετοχή τους στον ενδεχόμενο επιστημονικό προσανατολισμό των παιδιών.

Σίγουρα, ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες και καθηγητές, θα «εμπνεύσει» τους καθηγητές κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων τους και θα τους παρακινήσει στην αναζήτηση πρωτότυπων τρόπων διδασκαλίας. Γενικά, ο θεσμός θα προωθήσει την επικοινωνία της επιστήμης βασιζόμενος, πάντοτε, στο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

Ο 1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος αφορά σε επιστημονικά πειράματα –από τα πεδία των θετικών επιστημών- τα οποία απευθύνονται σε νέους και παιδιά και προβάλλουν επιστημονικά φαινόμενα ή θεωρίες με εύσχημο τρόπο. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν την πρωτότυπη ιδέα ενός επιστημονικού πειράματος στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε νέους και παιδιά.

Ο 1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος θα φιλοξενήσει νέους επιστήμονες, δασκάλους και καθηγητές σχολείων, για να καταδείξουν τη μαγεία της επιστήμης και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή, έτσι ώστε να παρακινηθεί η εκμάθηση μέσα από το παιχνίδι, την εμπειρία και το πείραμα.

Ο 1ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος θα πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο σε έκταση χώρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κατασκευές (τραπέζια, εξοπλισμός, κτλ.) και εγκαταστάσεις, προκειμένου να δοθούν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα μέσα για την εκτέλεση του προτεινόμενου πειράματος. Ωστόσο, κάθε συμμετοχή θα θεωρείται πλήρης, εφόσον καλύπτει τα βήματα και τα υλικά για την εκτέλεση του πειράματος.

Πέραν των σχετικών με τα πειράματα εγκαταστάσεων, έχουν προβλεφθεί χώροι (όπως αναψυκτήριο) για συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα συνδυάζονται με το βασικό άξονα του διαγωνισμού: εγκαταστάσεις με προβολές επιστημονικών ταινιών, , καθώς και η αίθουσα D.I.Y (Μπορείς και μονος σου) ένα χώρο για παιδιά, όπου θα συνδυάζεται το παιχνίδι και η μάθηση Εκεί, τα παιδιά θα μπορούν να εκετελούν από μόνα τους πειράματα, πάντα υπό την επίβλεψη ειδικών εκπαιδευτικών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση έναρξης του διαγωνισμού, ενώ θα προσκληθούν προσωπικότητες από τον επιστημονικό χώρο και των ΜΜΕ, για να συνδράμουν τη διοργάνωση με το δικό τους τρόπο. Ακόμα, θα γίνουν, παράλληλα, εργαστήρια και «στρογγυλά τραπέζια» για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, όπου θα τεθούν θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης.

Συμμετοχές

Ο διαγωνισμός καλεί νέους επιστήμονες, δασκάλους και καθηγητές -από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο- να σκεφτούν και να εκτελέσουν μια πρωτότυπη ιδέα πειράματος η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Το CAID, λοιπόν, καλεί τους συμμετέχοντες να «μαγέψουν» τα παιδιά με εργαλείο την επιστημονική αλήθεια. Στα πλαίσια του διαγωνισμού, επιστημονικά πειράματα που χρησιμοποιούν απλά μέσα και καθημερινά αντικείμενα -δυνατό να παρουσιαστούν έξω από το εργαστήριο- θα καταδείξουν τα μυστικά που κρύβουν οι επιστημονικοί κανόνες στην καθημερινότητά μας.

Σχετικά επιστημονικά πεδία θεωρούνται: φυσική, χημεία, μαθηματικά, μηχανική, βιολογία, γεωλογία, περιβάλλον, φυτολογία, νέες τεχνολογίες και πληροφορική. Οι συμμετέχοντες καλούνται, εκτός από την παρουσίαση του πειράματός τους, να συνομιλούν με το κοινό και να απαντούν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα τεθούν, κυρίως, από τα παιδιά.

Οι συμμετοχές θα περάσουν από δύο στάδια επιλογής: αρχικά, θα γίνει επιλογή των συμμετεχόντων που προτείνουν μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα παρουσίασης πειράματος και, κατόπιν, θα προκύψουν οι τελικοί νικητές του διαγωνισμού. Στην πρώτη φάση, μετά την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, θα γίνει επιλογή των πειραμάτων που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Στην δεύτερη και τελική φάση, μέσα από τις συμμετοχές που θα παρουσιαστούν κατά το διαγωνισμό, θα προκύψουν οι νικητές.

Η επιλογή θα γίνει από την ειδική επιτροπή που θα συνέλθει για το σκοπό αυτό απαρτιζόμενη από επιστήμονες, καθηγητές, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και γονείς. Τα κριτήρια επιλογής –με βασικό άξονα την επιστημονική αξιοπιστία και τη μεταδοτικότητα, την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα- θα συνταχθούν κατόπιν προσεκτικής έρευνας και, σε κάθε περίπτωση, θα βασίζονται στο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και στις αρχές του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν για τις παρουσιάσεις των πειραμάτων τους, ενώ η καλύτερη παρουσίαση και ιδέα θα αποσπάσει το πρώτο βραβείο.

Τέλος, το CAID με βάση τον αριθμό συμμετοχών θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη (100€ για κάθε συμμετέχοντα), σε σχολείο για την κάλυψη αναγκών.

12-13 Απριλίου 2008
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Οι πέντε καλύτερες παρουσιάσεις και ιδέες θα αποσπάσουν ισάριθμα χρηματικά έπαθλα των 1.500 €