17 December 2007

Χουντάλες και παρελθόν

...
Τελευταία φορά που άκουσα τον Καρατζαφέρη στην τηλεόραση, πριν από τις εκλογές, απειλούσε με μηνύσεις τους πάντες που θα ονόμαζαν το κόμμα του ακροδεξιό, φασιστικό ή ό,τιδήποτε συναφές. Τώρα προέκυψε όμως ένα ευρωπαϊκό δεδικασμένο: Η εισαγγελία της Νυρεμβέργης έθεσε στο αρχείο μήνυση του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος NPD εναντίον του καλλιτέχνη-τραγουδοποιού Konstantin Wecker, επικαλούμενο συκοφαντική δυσφήμηση, επειδή ο τελευταίος χαρακτήρισε αυτό το κόμμα «ναζιστικό συρφετό» και «εγκληματική συμμορία» (braunes Pack, Verbrecherbande).

Η εισαγγελία της Νυρεμβέργης (με όλη την ιστορική βαρύτητα που φέρει το όνομα αυτής της πόλης) θεώρησε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί σε σχέση με το κόμμα της NPD, το οποίο στην κοινή συνείδηση θεωρείται διάδοχο κόμμα του χιτλερικού NSDAP (βγάλε την SA, λένε οι Γερμανοί, και έχεις το NPD), δεν είναι προσβλητικοί, αλλά αρμόζουν τέλεια στο παλιό χιτλερικό κόμμα κι έτσι επιβαρύνουν και το όποιο διάδοχό του.

Βέβαια, το κόμμα του Καρατζαφέρη με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως διάδοχο του χιτλερικού! Εξετάζοντας όμως, αφενός την εκπροσώπησή του στη Βουλή, με τον (υιόν) Πλεύρη θαυμαστή του καταδικασμένου πατρός, τον βιβλιοπώλη προπαγανδιστή αντισημιτικών βιβλίων και έναν πρώην ηγέτη της Χρυσής Αυγής στη βιτρίνα του, αφετέρου δε τους επαίνους και ύμνους για τη στρατιωτική χούντα των Παττακο-Παπαδόπουλου, δεν αποτελεί υπερβολή να το χαρακτηρίσει κάποιος ακροδεξιό και φασιστικών, ρατσιστικών αντιλήψεων.

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)