18 January 2008

Ρομπότ κινείται με τη σκέψη πιθήκου

...
Αν και βαδίζει σαν ιαπωνικό ρομπότ, σκέφτεται με το μυαλό πιθήκου στις ΗΠΑ. Αυτό πέτυχαν Ιάπωνες και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν χθες ανθρωποειδές ρομπότ, που ενεργεί σύμφωνα με τις εγκεφαλικές λειτουργίες πιθήκου στην απέναντι ακτή του Ειρηνικού. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για την ανάπτυξη προσθετικών μελών, που θα μπορούν να ελέγχονται από τις εγκεφαλικές λειτουργίες του ανάπηρου χρήστη τους.

Εργαστήριο στην πόλη του Κιότο της Δυτικής Ιαπωνίας παρουσίασε το ανθρωποειδές ρομπότ ύψους 155 εκατοστών, με χαρωπή έκφραση στο πρόσωπο και πεταχτά μαύρα μάτια, που βάδιζε χάρη σε σήματα, τα οποία λαμβάνουν τα πόδια του, μέσω καλωδίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθ
ηγητής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μιγκουέλ Νικολέλης, τόνισε ότι η μελέτη θα οδηγήσει στην κατασκευή μηχανικών εξωσκελετών, οι οποίοι θα ελέγχονται από τις εγκεφαλικές λειτουργίες των αναπήρων χρηστών τους και θα τους επιτρέπουν να κινούνται, με τη δύναμη της σκέψης τους και μόνο. Ο δρ. Νικολέλης είπε ότι η έρευνά του έχει ήδη διαρκέσει μία δεκαετία.

Κίνηση σε αναπήρους

«Πρόκειται για προσπάθεια να προσφέρουμε κινητικότητα στους ανάπηρους. Μάθαμε σε έναν πίθηκο να βαδίζει σε διάδρομο γυμναστικής. Καθώς περπατούσε, καταγράψαμε τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, που επέτρεπαν την κίνησή του. Την ίδια ώρα, οι εγκεφαλικές αυτές λειτουργίες έδιναν κίνηση στο ρομπότ στην Ιαπωνία», εξηγεί ο δρ Νικολέλης.

Τα σήματα αυτά μεταδόθηκαν μέσω ίντερνετ στην επιστημονική ομάδα του Κιότο, όπου οι ερευνητές τα τροφοδότησαν στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του ρομπότ, το οποίο άρχισε να κινείται με τον ίδιο ρυθμό με τον πίθηκο.

«Ο εγκέφαλος χρειάζεται 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms) από την παραγωγή σήματος κίνησης για τα πόδια, μέχρι και την κίνηση αυτή. Ο πίθηκος παρακολουθούσε τα αποτελέσματα της έρευνας στην οθόνη και έμοιαζε να διασκεδάζει που ένα παράξενο ανθρωπόμορφο μηχάνημα προσπαθούσε να τον μιμηθεί. Ηταν σίγουρα πολύ χαρούμενος, αφού του δίναμε συνέχεια φρούτα και γλυκά σαν ανταμοιβή», λέει ο δρ. Νικολέλης.

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε στην ομάδα των ερευνητών το γεγονός ότι τα εμφυτευμένα ηλεκτρονικά τσιπάκια δεν απορρίφθηκαν από τον πίθηκο, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την τοποθέτησή τους.

Η ιατρική εφαρμογή του πειράματος στον άνθρωπο θα αφορά την εμφύτευση ηλεκτροδίων και τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια θα μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες από το τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς στον ειδικό εξωσκελετό-ρομπότ, που θα του επιτρέπει να βαδίζει και να κινείται.

(Καθημερινή, 17/1/2008)

Νομίζω ότι γίνεται εύκολα κατανοητή η μεγάλη σημασία αυτής της τεχνολογικής επιτυχίας: πέρα από την υποβοήθηση των κινήσεων ανάπηρων ανθρώπων, κάποιο ρομπότ θα βρίσκεται σε άλλη ήπειρο ή και σε άλλο πλανήτη και θα δραστηριοποιείται εκεί με τις αισθήσεις και τη σκέψη ενός ελεγκτή που κάθεται αναπαυτικά στο εργαστήριό του. Καθένας μπορεί να αφήσει τη φαντασία του να σουλατσάρει σε διάφορες πρωτοποριακές εφαρμογές...