19 January 2008

ChaCha

Η ανθρώπινη μηχανή αναζήτησης


Καινοτόμος συσκευή αναζήτησης χρησιμοποιεί ανθρώπους για να απαντούν στα ερωτήματα
(www.kathimerini.gr, 17/1/2008)

Τον άνθρωπο -και όχι κάποιο απρόσωπο πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή- αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η νέα μηχανή αναζήτησης ChaCha, για να απαντήσει σε ερωτήσεις που αποστέλλουν οι χρήστες μέσω γραπτών μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου.

Η υπηρεσία μπορεί να έχει απήχηση σε πολλά διαφορετικά σενάρια της καθημερινής μας ζωής, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στο δρόμο και δεν έχουμε πρόσβαση σε υπολογιστή: θέλετε ας πούμε να λύσετε μία διαφωνία που ανέκυψε κατά τη διάρκεια παιχνιδιού Trivial Pursuit, αναζητείτε τη διεύθυνση της καλύτερης πιτσαρίας σε συγκεκριμένη συνοικία ή ψάχνετε απλά τη συνταγή γλυκού μπανάνας, καθώς ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ.

Εφόσον η απάντηση βρίσκεται στο Διαδίκτυο, η μηχανή αναζήτησης ChaCha θα σας τη δώσει σε τρία με δέκα λεπτά, αφού στείλετε το μήνυμά σας σε ένα τηλεφωνικό αριθμό. Η μηχανή αναζήτησης πέτυχε να ικανοποιήσει την πελατεία της κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες της λειτουργίας της, προσφέροντας τις υπηρεσίες της δωρεάν, αν και η εταιρία σχεδιάζει να χρεώνει μικρό μηνιαίο ποσό στους χρήστες από την άνοιξη.

Η Chacha με έδρα την κωμόπολη Καρμέλ της Ιντιάνα, αξιοποιεί δίκτυο 5.000 ανεξάρτητων συνεργατών-«οδηγών», σε όλες τις ΗΠΑ, με 10% από αυτούς να βρίσκονται συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες της μηχανής αναζήτησης είναι φοιτητές, άνεργοι γονείς και συνταξιούχοι, που πληρώνονται «με το κομμάτι», ανάλογα με τον αριθμό των απαντήσεών τους.

Η μηχανή αναζήτησης έχει την ικανότητα να δώσει απαντήσεις ακόμη και σε ερωτήσεις που αφορούν κουτσομπολίστικα θέματα της αμερικανικής μουσικής και τηλεοπτικής σκηνής, όπως ποια κοπέλα διάλεξε ο ράπερ Φλέιβα Φλέιβ για φιλενάδα του, σε πρόσφατο επιτυχημένο ριάλιτι μουσικού καναλιού της καλωδιακής τηλεορασης. Η απάντηση -αν και άργησε λίγο απαιτώντας 13 λεπτά- ήλθε με τη μορφή SMS και ενημέρωνε το χρήστη της υπηρεσίας ότι ο Φλέιβ τα είχε φτιάξει με την Νικόλ Αλεξάντρ, γνωστή και με το ψευδώνυμο «Χουπζ».

.