14 February 2008

Απαγορευμένη η γιορτή των ερωτευμένων

σε μουσουλμανικές χώρες

..

Ισλαμικός φετφάς (φάτβα) στη Σαουδική Αραβία απαγορεύει στους πολίτες της χώρας τον «εορτασμό» της ημέρας των ερωτευμένων και επίσης απαγορεύει την ανταλλαγή δώρων, διαχύσεων και ευχών. Με ιερατική εγκύκλιο εντέλλεται η θρησκευτική αστυνομία να αποτρέψει την καλλιέργεια ξένων ηθών που οδηγούν σε μοιχεία και καταλύουν την ιερή μωαμεθανική οικογένεια, αναφέρει ο φετφάς.


Απαγορεύονται επίσης, σύμφωνα με τον κατάλογο της εγκυκλίου, κάθε τραγούδι, κάθε χορός, η παρέα ανύπαντρων γυναικών με φίλους και όλες οι εκδηλώσεις που έχουν συμφωνηθεί με αφορμή τη συγκεκριμένη γιορτή. Κάθε τέτοια εκδήλωση αποτελεί προκαταρκτικό βήμα για την κόλαση, αποφάνθηκε ο μεγάλος μουφτής της χώρας και γι' αυτό απαγορεύεται.



Στο Κουβέιτ συγκροτήθηκε κεντρική επιτροπή παρακολούθησης ξένων συνηθειών που δεν ταιριάζουν στις μουσουλμανικές παραδόσεις - «πίσω ολοταχώς στις παραδόσεις μας» που έλεγε κι εδώ κάποιος μακαρίτης! Κεντρική ερμηνεία των μελετητών του Κορανίου γι' αυτές τις οπισθοδρομικές επιλογές είναι ότι στο Κοράνι δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο Μωάμεθ έκανε δώρα και οργάνωνε εορτές με την (μεγάλης ηλικίας, είναι η αλήθεια) σύζυγό του, με αφορμή κάποια ημέρα των ερωτευμένων. Αφού δεν το προέβλεψε λοιπόν ο προφήτης, δεν είναι δυνατόν να μιμούνται τέτοιες συνήθειες οι μεταγενέστεροι που πρέπει να ακολουθούν υποχρεωτικά τις εντολές του ιερού βιβλίου.


Βέβαια, κάθε εμπόδιο κάνει τον άνθρωπο επινοητικό: όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «die Welt», παρέες νεαρών Σαουδαράβων έχουν προγραμματίσει εκδρομές στο γειτονικό Μπαχρέιν, όπου επικρατούν πιο φιλελεύθερα ήθη και στο οποίο έχουν καταφτάσει ήδη μεγάλα φορτία λουλουδιών, τα οποία μπορούν να προσφέρουν οι ερωτευμένοι στο ταίρι τους. Στο μουσουλμανικό Μπαγκλαντές, όπου επίσης απαγορεύτηκαν γιορτές των ερωτευμένων, δίνουν οι εφημερίδες συμβουλές, σε ποια μέρη μπορούν να καταφύγουν οι ενδιαφερόμενοι για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους πράκτορες των κομπλεξικών ιμάμηδων.

Εγώ στέλνω στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες όλου του κόσμου, όπου γης, θερμές ευχές
από αυτό το ταπεινό blog για μακροημέρευση της αγάπης τους κι ας ωρύονται οι οπισθοδρομικοί των πάσης φύσεως ιερατείων.