08 February 2008

Νέο σαγόνι από δικά του βλαστοκύτταρα

...
Γιατροί στη Φινλανδία αντικατέστησαν την άνω σιαγόνα ενός 65χρονου με μόσχευμα το οποίο προήλθε από βλαστικά κύτταρα του ίδιου ασθενή και αφέθηκε να αναπτυχθεί για εννέα μήνες μέσα στην κοιλιά του.

«Κοιτώντας τον κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει ότι έχει υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση» δήλωσε στο Reuters η Ρίτα Σουρόνεν, μέλος της ιατρικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Ταμπέρ.

Η πρωτοποριακή μέθοδος βασίστηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη ότι βλαστικά κύτταρα υπάρχουν και μέσα στο λιπώδη ιστό των ενηλίκων. Αν και δεν είναι εξίσου «ευέλικτα» με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα κύτταρα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για να δώσουν ιστό μυών, οστών ή αιμοφόρων αγγείων. Τέτοια μοσχεύματα, από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, παρακάμπτουν το πρόβλημα της ιστοσυμβατότητας.

Ο 65χρονος Φινλανδός είχε χάσει την άνω σιαγόνα του λόγω καλοήθους όγκου και μπορούσε να τραφεί και να μιλήσει μόνο με τη βοήθεια μιας αφαιρούμενης τεχνητής σιαγόνας.

Οι γιατροί αρχικά απομόνωσαν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από το λίπος του ασθενή και τα καλλιέργησαν για δύο εβδομάδες μέσα σε ένα θρεπτικό μέσο που περιείχε και ορό αίματος από τον 65χρονο.

Όταν τα κύτταρα είχαν πολλαπλασιαστεί αρκετά, μεταφέρθηκαν πάνω σε μια «σκαλωσιά» σε σχήμα σιαγόνας, κατασκευασμένη από βιοϋλικά, όπως το ανθρακικό ασβέστιο. Ολόκληρη η σκαλωσιά μεταφέρθηκε στη συνέχεια μέσα στην κοιλιά του ασθενούς, όπου αφέθηκε να αναπτυχθεί για διάστημα εννέα εβδομάδων.

Το ζωντανό μόσχευμα συνδέθηκε τελικά με βίδες στο κρανίο του 65χρονου, ενώ οι μικροχειρουργοί ανέλαβαν να το συνδέσουν με την κυκλοφορία του αίματος. Οι γιατροί έχουν υποβάλει τώρα τη μελέτη για έγκριση σε ιατρική επιθεώρηση.

(Newsroom ΔΟΛ, 2/2/2008)


Νέο σαγόνι, νέο πόδι, νέο ήπαρ, νέα καρδιά... Με το κατάλληλο ανταλλακτικό από δικά σου κύτταρα θα επεκτείνεις τη ζωή κατά 10-20-40 χρόνια, φτάνει να προσέχεις τα αυτοκίνητα στο δρόμο και τις ακραίες αθλητικές δραστηριότητες.