22 April 2008

Πού βρίσκεται το κέντρο της Γης;

...
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλοί στον κόσμο που αγνοούν ότι η Ελλάδα μας, η πόλη μας, η γειτονιά μας, εμείς οι ίδιοι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Τώρα βγήκαν κάποιοι μουσουλμάνοι διανοούμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κέντρο του κόσμου είναι η Μέκκα, γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί ο μεσημβρινός του Greenwich ως αφετηρία για τη μέτρηση της ώρας (γεωγραφικό μήκος 0° 0' 0") και να οριστεί ένας νέος μεσημβρινός που θα περνάει από τη Μέκκα. Κάτι σαν παλαιοημερολογίτες σε παγκόσμια κλίμακα.


Να υπενθυμίσω ότι στη Μέκκα βρίσκεται ως ανώτατο ιερό κειμήλιο των μωαμεθανών η Καάμπα, μια ιερή πέτρα από προ-μουσουλμανικές εποχές, μάλλον σιδηρούχος μετεωρίτης, τον οποίον θεωρούσαν οι αραβικές φυλές θεϊκή αποστολή, σημάδι εξ ουρανού. Για λόγους συνέχειας διατηρήθηκε αυτή η παράδοση από τη νέα θρησκεία του Ισλάμ και συνεχίζει να προσκυνείται όπως παλιά.

Σήμερα ξέρουμε ότι οποιοδήποτε σημείο της Γης επιλεγεί, μπορεί να ισχύσει ως αφετηρία με γεωγραφικό μήκος 0° 0' 0", μόνο που τότε πρέπει να επανακαθοριστούν οι 24 μεσημβρινοί της υδρογείου, να αλλαχθούν όλοι οι χάρτες και οι κωδικές ονομασίες σημείων και περιοχών και να αλλάξει η ώρα σε μερικές χώρες, γιατί η πρωτεύουσά τους θα πέφτει σε άλλο μεσημβρινό κ.ο.κ. Δηλαδή, μια τεράστια αναστάτωση χωρίς κανένα όφελος. Και, στην περίπτωση κάποιας νέας ρυθμίσεως, θα τεθεί το ερώτημα, γιατί θα έπρεπε να οριστεί ως κέντρο η Μέκκα και όχι η Ιερουσαλήμ, η Αθήνα (που το δικαιούται, για κάποιο λόγο που θα επινοήσουμε!), η Ρώμη, το Πεκίνο, το Χόλυγουντ ή κάποια νησίδα στον Ειρηνικό Ωκεανό;

Για να καταλήξουν οι μουσουλμάνοι ερευνητές σε ένα συμπέρασμα, οργάνωσαν συνέδριο στο Κατάρ με τίτλο «Μέκκα, το κέντρο της γης – Θεωρία και Πράξη». Εκεί ακούστηκαν πολλές βαθυστόχαστες και «επιστημονικές» απόψεις, όπως ότι ο μεσημβρινός της Μέκκας περνάει από τον μαγνητικό βόρειο πόλο της Γης, ο οποίος μαγνητικός βορράς, όπως ξέρουμε, βρίσκεται βόρεια του Καναδά και δεν συμπίπτει με το γεωγραφικό βόρειο πόλο. Τώρα, γιατί διέρχεται ειδικά ο μεσημβρινός της Μέκκας από αυτό το μαγνητικό πόλο και κανένας άλλος που θα μπορούσε έτσι να διεκδικήσει επίσης τον τίτλο της αφετηρίας για τη μέτρηση της ώρας, παραμένει άγνωστο.

Ο ιμάμης Youssef al-Qaradawy (φωτογραφία αριστερά) που συμμετείχε στο συνέδριο (όπως αντιλαμβάνεστε, σε τέτοια θέματα κύριο λόγο έχουν ιμάμηδες και όχι επιστήμονες) κατήγγειλε ότι η Αγγλία και συγκεκριμένα το Greenwich επελέγη αυθαίρετα ως αφετηρία της μέτρησης του ημερήσιου χρόνου, επειδή τότε ήταν κοσμοκράτειρα και θαλασσοκράτειρα και δεν χρειαζόταν να πάρει άδεια από κανέναν.

Αυτά είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι επίσης ότι η Αγγλία επέλεξε αυτή τη ρύθμιση για να διευκολύνει την ποντοπορία των πλοίων της και ουδόλως την ενδιέφερε η άποψη των άλλων. Οι άλλοι απλά προσχώρησαν στις εγγλέζικες ρυθμίσεις, επειδή αυτές αποδείχθηκαν σωστές και αποδοτικές. Καθένας θα μπορούσε να εισαγάγει δικές του επιλογές και να τις χρησιμοποιεί ελεύθερα - όχι ακριβώς καθένας, αλλά εκείνοι που είχαν εκείνη την εποχή ανεξάρτητο και ποντοπόρο στόλο, π.χ. η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία κλπ.

Θα νόμιζε κανείς ότι οι «επιστήμονες» που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο συνέδριο είχαν πιο σοβαρές προτάσεις να υποβάλουν, αλλά, φεύ!, κάτι τέτοιο δεν συνέβη: ένας μουσουλμάνος τεχνικός από τη Γαλλία πρότεινε να εισαχθούν νέα ρολόγια στις μουσουλμανικές χώρες, τα οποία να γυρίζουν αριστερά και όχι προς τα δεξιά, όπως συμβαίνει με τα «δυτικά» ρολόγια. Επέδειξε μάλιστα και ένα τέτοιο ρολόι και όλοι θαύμασαν που ένα λαμπρό τέκνο του μουσουλμανικού κόσμου άλλαξε την πορεία των γραναζιών του ρολογιού.

Μόνο που δεν είχαν προσέξει ότι το συγκεκριμένο ρολόι που επέδειξε ο εκ Γαλλίας μουσουλμάνος ήταν κατασκευασμένο στη Βαυαρία όπου, ως γνωστόν, «τα ρολόγια πάνε αλλιώς» (die Uhren gehen in Bayern anders!) και γι’ αυτό διάφοροι τρελαμένοι Βαυαροί έχουν τέτοια ρολόγια σπίτι τους.

Αν συμφωνήσουν μεταξύ τους, ποιος επινόησε πρώτος τα αριστερόστροφα ρολόγια, μπορεί να τα αποδεχτούμε κι εμείς, ανάλογα με τις συμμαχίες που θα ισχύουν την εποχή των μεγάλων αποφάσεων!