29 April 2008

Οι Lesbians ενώπιον δικαστηρίου

...
To Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφασίσει, αν η λέξη Lesbian, που σημαίνει τον κάτοικο ή τον καταγόμενο από την μεγάλη ελληνική νήσο Λέσβο, μπορεί να χρησιμοποιείται και για τον χαρακτηρισμό των ομοφυλοφίλων γυναικών.

Τρεις Λέσβιοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας να απαγορευθεί και αποσυρθεί η χρήση των λέξεων Lesbian, Lesbiac από την επωνυμία του σωματείου «Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ)» με το επιχείρημα ότι η αλλαγή αυτή της σημασίας της λέξεως προσβάλλει παρανόμως την ιστορικογεωγραφική τους ταυτότητα και προσωπικότητά τους. Ένας εκ των προσφευγόντων, ο εκδότης του περιοδικού «Δαυλός» (www.davlos.gr) Δ. Λάμπρου, είπε ότι η χρήση της λέξης, η οποία στην Ελληνική Γλώσσα είναι και όνομα και επίθετο, από άτομα και ομάδες που δεν έχουν καμμιά απολύτως σχέση με τη γενέτειρά του Λέσβο, είναι αυθαίρετη και απαράδεκτη, διότι στρεβλώνει την αρχαία αληθή και ιστορική σημασία της και δημιουργεί στους κατοίκους της νήσου καθημερινά προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή.

Η λέξη απέκτησε τη νέα σημασία της ομοφυλόφιλης γυναίκας και χρησιμοποιείται έτσι σ’ όλες τις γλώσσες κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η μετατροπή της σημασίας εξηγείται από το γεγονός ότι η Λεσβία μεγάλη λυρική ποιήτρια Σαπφώ του 7ου αι. π.Χ. θεωρήθηκε μερικούς αιώνες μετά το θάνατό της ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τις μαθήτριές της, κάτι που νεώτερες έρευνες απέδειξαν ότι δεν αληθεύει, διότι η ποιήτρια είχε οικογένεια και αυτοκτόνησε από έρωτα για άλλον άνδρα.

Η υπόθεση, η οποία
θα εκδικασθεί στις 10 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών (ημέρα Τρίτη, κτίριο 5 πρώην Σχολής Ευελπίδων, ώρα 9 π.μ.), έχει προκαλέσει τα πνεύματα για 250 χιλιάδες καταγόμενους από τη Λέσβο αλλά και, αντίθετα, χιλιάδες «Λεσβίες» στην Ελλάδα και ανά τον Κόσμο. «Σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται η στρέβλωση της σημασίας του ονόματος όλων των κατοίκων της Λέσβου», πρόσθεσε ο Δ. Λάμπρου.