12 May 2008

Θαύμα, θαύμα!

...
Στο Βερολίνο παρουσιάστηκε ένα θεϊκό σημάδι, ένα θαύμα. Εκεί που η νοικοκυρά έκοβε πατάτες για να τηγανίσει, βλέπει στα δυο μισά μιας πατάτας ένα σταυροειδές σχήμα. Φωνάζει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, φωνάζουν αυτοί τους γείτονες και, όλοι μαζί, αρχίζουν ερμηνείες, διαγνώσεις, προσευχές και δεήσεις για το σημάδι εξ ουρανού. Μόνο που η νοικοκυρά που εντόπισε το θαύμα συμβαίνει να είναι Τουρκάλα (Birgül Balta) και μωαμεθανή. Μύλος!

Η καλή τουρκάλα νοικοκυρά τοποθέτησε καταρχάς την πατάτα σε μια γυάλα με νερό για να μην μαυρίσει. Αλλά διάφοροι από τους επισκέπτες (συγγενείς, γείτονες κλπ.) που ήθελαν να δουν από κοντά την πατάτα, άρχισαν να πίνουν από το αγιασμένο νερό. Βέβαια, χριστιανικός αγιασμός δεν έγινε, αλλά αφού το νερό ακούμπησε την †ιερή πατάτα†, μεταδόθηκε η ιερότητά της δια της αγωγιμότητας. Μετά τη θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, έχουμε από καιρού και την ιερή αγωγιμότητα †ευλόγησον† - άμα δείτε πώς ακουμπάνε οι ορκιζόμενοι υπουργοί στον ώμο του προηγούμενου, θα καταλάβετε!

Ο ιμάμης που προσέτρεξε να γνωμοδοτήσει για το θεϊκό σημάδι, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μούχλα! Σιγά μην επέτρεπε ο ποιμήν σε ξένο θεό να κάνει θαύματα στο δικό του πρόβατο! Κάποιο σκουλήκι, είπε, είχε μπει στην πατάτα και προσπαθούσε να περπατήσει πάνω κάτω, δεξιά αριστερά. Αντίθετα, ο χριστιανός πάστορας της γειτονικής εκκλησίας είναι βέβαιος ότι πρόκειται για σημάδι εξ ουρανού, δεν αποκλείει όμως και το φυσικό φαινόμενο (το οποίο συμβαίνει εκατομμύρια φορές καθημερινά σε όλο τον κόσμο!)

Οι σπουδασμένοι συγκάτοικοι στην πολυκατοικία είπαν ότι πρόκειται για έναν Dendrit (=δενδρίτη) που παρουσιάζεται συχνά σε φυτικές αλλά και ορυκτολογικές συσσωματώσεις, αλλά άντε τώρα να εξηγείς. Η εκδοχή περί θαύματος είναι πιο απλή και γίνεται αμέσως κατανοητή, μόνο που ο Αλλάχ δεν έχει λόγο να στέλνει μηνύματα με σταυρούς σε μια μωαμεθανή. Δεν θέλει δε και πολύ να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ θρησκειών: "Φέρε πίσω το πρόβατό μου!" και άλλα τέτοια!

Πολύ σημαντικότερο είναι όμως ότι βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ αμάθειας και μόρφωσης, μεταξύ ορθολογισμού και οπισθοδρομικότητας.