31 May 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Η Sharon Stone άνοιξε το στόμα!


Μερικοί διάσημοι, γενικώς, συνήθως από το χώρο του θεάματος και ακροάματος, θεωρούν υποχρέωσή τους να πάρουν θέση για κάθε τι που γίνεται στην πατρίδα τους ή στον κόσμο, χωρίς να ξέρουν και να καταλαβαίνουν οτιδήποτε σχετικό και χρησιμοποιώντας πάντα τα προσωπικά τους μέτρα και σταθμά: Η ηθοποιός Sharon Stone (δεν θα σχολιάσω εδώ άλλες επιδόσεις της) θεώρησε απαραίτητο να πει φωναχτά αυτό που σκέφτηκε με την οπισθοδρομική σκέψη του απλού, απλούστατου πολίτη. Ότι, δηλαδή, οι σεισμοί στην Κίνα συνέβησαν, επειδή οι Κινέζοι έχουν «κακό κάρμα» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), λόγω της καταπίεσης στο Θιβέτ.

Δεν πρωτοτυπεί η όμορφη Σάρον! Ήδη από τα χρόνια του Μεσαίωνα η αντιδραστική κοινωνία των κληρικών και φεουδαρχών διέδιδε την αντίληψη ότι όλα τα κακά συμβαίνουν, επειδή οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί. Πόλεμοι, επιδημίες, πείνα και ομαδικές μεταναστεύσεις προς επιβίωση, ήταν τιμωρίες του «πανάγαθου» θεού. Βέβαια, οι κληρικοί και φεουδάρχες δημιουργούσαν τα προβλήματα, αλλά ο λαός τα πλήρωνε λόγω των «αμαρτιών» του. Ο παρ' ημίν μέχρι πρότινος και νυν μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος είχε αποφανθεί από άμβωνος ότι το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία οφείλετο στον έκλυτο βίο των ανθρώπων. Δεν διευκρίνισε όμως και χάσαμε τότε την ευκαιρία να μάθουμε, ποίων ανθρώπων, των Ινδονήσιων, των Ευρωπαίων, των μουσουλμάνων, των χριστιανών ή των άπιστων γενικώς; Και γιατί αυτός ο έκλυτος βίος "τιμωρήθηκε" με το τσουνάμι εναντίον ανύποπτων φουκαράδων στον Ινδικό Ωκεανό; Δεν μπορούσε ο πάνσοφος κύριος να ρίξει 3 κεραυνούς στο Λας Βέγκας και 2 πλημμύρες στη Μύκονο;

Αν είχε σκεφτεί η κ. Στόουν λίγο παραπάνω, θα καταλάβαινε ότι σεισμοί συμβαίνουν στην Κίνα και στον κόσμο από την εποχή δημιουργίας του πλανήτη, πριν από 3-4 δισεκ. χρόνια, ότι η οροσειρά των Ιμαλαΐων υπάρχει για τον ίδιο λόγο που γίνονται οι σεισμοί σ' εκείνη την περιοχή και όλα αυτά ανεξάρτητα από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την ηλικία της ηθοποιού, η οποία είναι της τάξης μερικών δεκαετιών. Δεν μπορεί λοιπόν αυτή η πολιτική κατάσταση να έχει σχέση με γεωλογικά φαινόμενα που εξελίσσονται σε χρονική κλίμακα εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ετών.

Έτσι, ορθώς εκφράστηκε αρνητικά και ο Δαλάι Λάμα
γι' αυτή την ατυχέστατη τοποθέτηση της, κατά τ' άλλα, θεϊκής Σάρον. Οι κινέζικες αρχές βρήκαν, φυσικά, ευκαιρία και αποκαθήλωσαν όλες τις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες από τους τοίχους του προ-ολυμπιακού Πεκίνου. Μόνο στα ιδιαίτερα δώματα θα μπορούν πλέον οι Κινέζοι άνδρες να θαυμάζουν την κυρία με το απύλωτο στόμα και τα σπουδαία λοιπά προσόντα!