23 May 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Κάψιμο βιβλίων


Ο επί 20 χρόνια υπουργός πολιτισμού (!!) της Αιγύπτου, Φαρούκ Χόσνι, ανακοίνωσε στους Αιγυπτίους ότι θα κάψει «βιβλία Ισραηλινών». Όταν τον κατηγόρησαν ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος, επειδή βρέθηκαν στην «Εθνική Βιβλιοθήκη» της χώρας τρία (3) ολόκληρα βιβλία από το Ισραήλ. Αντί να πει στους κατηγόρους του ότι είναι άθλιοι σκοταδιστές και αντιγραφείς των ιεροεξεταστών του μεσαίωνα, των φασιστών απανταχού της υδρογείου και όλων των οπισθοδρομικών της εποχής μας (κάτι προς Θεσ/νίκη σκέφτηκα!), δήλωσε με εμβρίθεια: «Αναζητείστε τα βιβλία και, αν πράγματι υπάρχουν, θα τα κάψω μπροστά στα μάτια σας».

Ούτε καν να ρωτήσει, τί περιείχαν αυτά τα βιβλία, ίσως κάποια οικονομική θεωρία για την ανάπτυξη υπανάπτυκτων χωρών, όπως η Αίγυπτος, ίσως κάποιες εξελίξεις στη Φυσική ή στη Βιολογία, ίσως κάποια θεραπεία για την ίαση ασθενειών, ίσως κάποια ποιήματα για την κατάργηση των πολέμων και την κατάληψη ξένων εδαφών, ίσως... ίσως... Τίποτα δεν τον ενδιέφερε: το γεγονός ότι ήταν από το Ισραήλ τα βιβλία, ήταν επαρκέστατο στοιχείο για να καούν.

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια ακόμα: Ο κ. Χόσνι είναι υποψήφιος για τη θέση του Γ.Γ. της UNESCO! Ίσως αναλάβει πράγματι τη θέση (θα τον ψηφίσουμε κι "εμείς" αφού εκπροσωπεί φίλη χώρα!), οπότε θα έρθει από δω να μας μιλήσει για τον πολιτισμό και τη σημασία των τεχνών και των γραμμάτων.