06 June 2008

Απαγόρευση της μαντίλας στα τουρκικά πανεπιστήμια

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από τους στρατιωτικούς

του Αλέξανδρου Πιστοφίδη, δημοσιογράφου

Ως γνωστόν, με νόμο του Φεβρουαρίου και κόντρα στον αυστηρό νόμο του Κεμάλ Ατατούρκ που απαγόρευε αυστηρά την μαντίλα και το φέσι, ο Ερντογάν είχε επιτρέψει την μαντίλα στα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε πως ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός. Ήδη έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις των ισλαμιστών έξω από τα πανεπιστήμια.

Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία, πέρα από τη διαμάχη στρατιωτικών και ισλαμιστών, νομίζω πως είναι σκόπιμο, για όσους τουλάχιστον δεν το γνωρίζουν, να πως πως ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε επιβάλει τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους με έναν νόμο που έχει ρίζα ελληνική. Ο νόμος αυτός που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του κεμαλισμού λέγεται «Laiklik» από την ελληνική λέξη λαϊκός και απαγορεύει κάθε ανάμιξη της θρησκείας σε θέματα δημοσίου βίου αλλά και την ανάρτηση κάθε θρησκευτικού συμβόλου σε δημόσιους χώρους. Σε μια ιστορική ομιλία του, ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε πει τα εξής για το Ισλάμ, που αν τα έλεγε κάποιος άλλος θα τον είχαν κρεμάσει.

«Κανόνες και θεωρίες ενός γέρου άραβα και δυσνόητες ερμηνείες από γενεές ολόκληρες βρόμικων και αδαών παπάδων έχουν καθορίσει εδώ και 500 χρόνια όλους τους νόμους του αστικού και ποινικού δικαίου στην Τουρκία. Οι νόμοι αυτοί καθόριζαν τη μορφή του συντάγματος, ακόμη και τις πιο ασήμαντες πράξεις κάθε πολίτη, την διατροφή του, τις ώρες του ύπνου, την εξωτερική εμφάνιση, το περιεχόμενο μάθησης στα σχολεία, τα ήθη και έθιμα, μέχρι και τις πιο απόκρυφες σκέψεις. Το Ισλάμ, αυτή η παρανοϊκή θεϊκή διδασκαλία ενός ανήθικου βεδουίνου, είναι ένα σαπισμένο ψοφίμι που δηλητηριάζει τη ζωή μας». (Ομιλία του Κεμάλ Ατατούρκ για την αναδιάρθρωση του τουρκικού κράτους από το βιβλίο της: Necla Kelek: Die fremde Braut, ISBN 3-442-15386-7;

Όταν τα έλεγε αυτά και απαγόρευε στους μουλάδες να μπουν σε σχολεία, εμείς στη Θράκη όχι μόνο επιτρέπαμε την διδασκαλία του Κορανίου στα τουρκικά σχολεία αλλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο επιβάλαμε την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας και στους πομάκους και τα μαθήματα γινόταν από μουφτήδες. Στη χώρα μας οι περισσότεροι πολιτικοί μας βλέπουν τον Ανθιμο και «τα κάνουν πάνω τους». Γιατί λοιπόν να μην κάνει εξωτερική πολιτική και αργότερα και εσωτερική. Ποιος ξέρει τι θα φέρει ο χρόνος!