18 June 2008

Αυξάνονται οι συλλήψεις bloggers σε παγκόσμιο επίπεδο

...
Οι συλλήψεις ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τα ιστολόγιά τους ως μέσο διαμαρτυρίας τριπλασιάστηκαν πέρυσι σε σχέση με το 2006, δείχνει η φετινή έκθεση του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Το 2007 συνελήφθησαν τουλάχιστον 36 bloggers, ενώ από το 2003 το σύνολο των συλλήψεων έχει φτάσει τους 64, αναφέρει η έκθεση Παγκόσμιας Πρόσβασης στην Πληροφορία. Οι μισές από τις συλλήψεις αυτές έγιναν στην Κίνα, την Αίγυπτο και το Ιράν, ωστόσο από τη λίστα δεν απουσιάζουν και δυτικές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Αναφορές σε περιστατικά διαφθοράς στις κυβερνήσεις, καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή διαδηλώσεων είναι συχνά αιτίες σύλληψης. Η έκθεση τονίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των συλλήψεων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, ωστόσο πολλά περιστατικά δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν. Πολλοί blogger φυλακίστηκαν για ένα μέσο διάστημα 15 μηνών, ενώ το μέγιστο που καταγράφηκε ήταν οκτώ χρόνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η άνοδος στις συλλήψεις το 2007 αποτελεί ένδειξη της «αυξανόμενης» πολιτικής σημασίας των ιστολογίων. Προβλέπουν μάλιστα νέα αύξηση φέτος λόγω της αύξησης της δημοτικότητας των ιστολογίων, της μεγαλύτερης αστυνόμευσης του Διαδικτύου, καθώς και των εκλογών σε Κίνα, Πακιστάν, Ιράν και ΗΠΑ.

(Newsroom ΔΟΛ, 18/6//2008)

Τον κατάλογο με τις 13 χώρες, όπου το Διαδίκτυο λογοκρίνεται 24 ώρες το 24ωρο παρουσίασαν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Πρόκειται για τις: Σ.Αραβία, Λευκορωσία, Μιανμάρ, Κίνα, Β.Κορέα, Κούβα, Αίγυπτο, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ.

Στην έκθεση της δημοσιογραφικής ένωσης καταγράφεται και μια θετική εξέλιξη. Πρόκειται για τρεις χώρες που βγήκαν από την παραπάνω λίστα, σε σχέση με το 2005. Πρόκειται για τη Λιβύη, επειδή κανένας χρήστης του Διαδικτύου δεν φυλακίστηκε, ενώ δεν αναφέρθηκε λογοκρισία κάποιας ιστοσελίδας. Δύο ακόμα χώρες βγήκαν από τη λίστα: το Νεπάλ και οι Μαλδίβες Νήσοι.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρακτική της αιγυπτιακής κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Στην χώρα αυτή ασκήθηκε δίωξη κατά τριών ατόμων, που μέσω του Διαδικτύου ζητούσαν μεταρρυθμίσεις. Τέλος η ένωση ζητεί ενημέρωση για μελλοντικές παραβιάσεις στην ιστοσελίδα της.

(Newsroom ΔΟΛ, 11/6/2008)