06 September 2008

ΗΠΑ και Λιβύη

...
Πριν από μερικά χρόνια αποκαλούσαν τον Καντάφι «λυσσασμένο σκύλο» και «αρχιμαφιόζο», αυτός δε τους προσφωνούσε ως «ιμπεριαλιστές», «εκμεταλλευτές» και «δολοφόνους». Τώρα κάθονται δίπλα δίπλα και συζητάνε για πολιτική και μπίσνες, στην ίδια σκηνή στην έρημο, όπου πριν από κάποια χρόνια είχαν βομβαρδίσει οι Αμερικάνοι τον Καντάφι, ανεπιτυχώς.

Τελικά, μόνο οι ηλίθιοι έχουν «προαιώνιους εχθρούς», οι άλλοι φροντίζουν να ρυθμίσουν έγκαιρα τις όποιες αντιθέσεις τους!


Στο ίδιο πνεύμα:

Τουρκία και Αρμενία


Ο Γκιουλ και η διπλωματία της μπάλας

(Α. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, BHMA, 6/9/2008)

Η διπλωματία του ποδοσφαίρου «λύνει» το χρόνιο πρόβλημα της (μη) αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αρμενία, που στοιχειώνει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Αρμενίας. Σε μια ιστορικά πρωτοφανή κίνηση, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ θα παραστεί σήμερα στο Εθνικό Στάδιο του Ερεβάν, όπου θα παρακολουθήσει τον αγώνα Αρμενίας- Τουρκίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί το 2010 στη Νότια Αφρική.

Η εντυπωσιακή εξέλιξη ενισχύθηκε από την πρόσφατη πολεμική κρίση στη Γεωργία. Κατεδείχθησαν τα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονταν στο όνομα «μικρών» πολιτικών συμφερόντων και εμπλοκών που συχνά ξεκινούν από τις εθνικές διασπορές, οι οποίες βρίσκονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γεωγραφική περιοχή που υφίσταται τις συνέπειες των αποφάσεων.