08 September 2008

Σωσίες...

...
Διαβάζω στη σημερινή Ελευθεροτυπία, στη στήλη του Χρήστου Μιχαηλίδη τα εξής:
Ο αξιοσέβαστος καθηγητής Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο ισχυρίζεται σε βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο ηγέτης της βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ έχει πεθάνει από το 2003, και ότι έκτοτε μια σειρά από σωσίες του (που είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν), εμφανίζονται αντ' αυτού σε διάφορες επίσημες εκδηλώσεις. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν έκανε, σύμφωνα με το βιβλίο, καμία δημόσια εμφάνιση για 42 μέρες μετά τις 10 Σεπτεμβρίου του 2003 και ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ο Κιμ είχε πεθάνει από καρκίνο.

Όταν, σύμφωνα πάντα με τον Σιγκεμούρα, πέθανε ο Κιμ, 4 ανώτατα στελέχη της κυβέρνησής του, που είχαν σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες, αποφάσισαν «να θέσουν σε λειτουργία, εναλλάξ, τους τέσσερις σωσίες του ηγέτη». Αυτά τα 4 στελέχη, λέει, «είναι στην ουσία οι σημερινοί ισχυροί άνδρες του απολυταρχικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας» και όποτε ένας από τους σωσίες συναντάται με κάποιον, επίσημο ή όχι, αυτοί, οι «ισχυροί άνδρες», είναι πάντα από δίπλα «και μοιάζουν να υπαγορεύουν στον σωσία ακόμα και τι να λέει»!
Λοιπόν, διαβάζοντας αυτή την είδηση, μου πέρασε μια σκέψη από το μυαλό. Αυτός που έδινε συνέντευξη τύπου την Κυριακή στη Θεσ/νίκη, κοιτούσε αμήχανος τους δημοσιογράφους και διάβαζε τις απαντήσεις από σημειώματα (σκονάκια) που του είχε ετοιμάσει ο Ρουσόπουλος, δεν ήταν ο πραγματικός Καραμανλής, αλλά ένας από τους σωσίες του; Κοιτάζοντας τώρα τις δύο πρόσφατες φωτογραφίες του Κωστάκη, βλέπω ότι κάλλιστα μπορεί να ευσταθεί αυτή η βέβηλη σκέψη. Ο ένας χοντρούλης και χαλαρός, ο άλλος σιδερωμένος και μαζεμένος, ο ένας ομιλητικός, ο άλλος με κλειστό το στόμα μέχρι να πάρει γραμμή από τον Θόδωρο - μην του ξεφύγει καμιά μπαρούφα... Έτσι κι αλλιώς από μπαρούφες δεν έχουμε έλλειψη, κάθε άλλο.

Σκέφτομαι, όλοι το ξέρουμε, ότι ο δικός μας βαριέται και πάρα πολύ το πρωθυπουργιλίκι, οπότε τι να ανακατεύεται με εκθέσεις και πανηγύρια στην άκρη του κόσμου. Στέλνει στη Θεσ/νίκη έναν σωσία του και ο ίδιος κάθεται στη Ραφήνα για να παίξει Πάκμαν. Έχει ήδη κτυπήσει μεγάλα νούμερα στο παιχνίδι, οπότε προτιμάει να ασχολείται δημιουργικά στο σπίτι, παίζει και κανένα τραινάκι με τα δίδυμα, παρά να απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα αδηφάγα παλιόπαιδα της παρέας του, τον Βουλγαράκη, τον Ρουσόπουλο και τον οικοπεδοφάγο Εφραίμ †ευλόγησον†.

Και όταν ο Γιωργάκης στη συνέχεια του κάνει «σκληρή κριτική» -καταλαβαίνετε τί εννοώ-, απαντάει αυτός με νόημα: «Κάνετε μεγάλο λάθος, κύριε Παπανδρέου, δεν ξέρετε καν τι συμβαίνει πραγματικά!» Όταν λέει τέτοια ο Κωστάκης, εγώ βλέπω ότι επιβεβαιώνεται η υποψία μου: αφού δεν ήμουν καν στη Θεσ/νίκη ρε Γιώργο, θέλει να πει, πώς μπορεί να είπα αυτά που ισχυρίζεσαι; Τον έχει αποστομώσει, αλλά ο άλλος δεν το πιάνει.