15 September 2008

Πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι απάτες...

της συντεχνίας μοναχών και πολιτικών


Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπόθεση του Βατοπαιδίου συζητά σε συνεδρίαση της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, εκτός της Εξεταστικής Επιτροπής, θα ζητηθεί η κατάργηση νόμων για την εκκλησιαστική περιουσία, καθώς και το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των μονών του Αγίου Όρους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε άμεσο και πλήρη διαχειριστικό φορολογικό και έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων των μονών του Αγίου Ορους. Επίσης ο κ. Αλαβάνος ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο και στ
ήριξη σε συνθήκες διαφάνειας της περιουσίας του Δημοσίου και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε και τη διερεύνηση υποθέσεων και άλλων μονών, καθώς -όπως είπε- διεκδικούν κτήματα στα οποία υπάρχουν κατασκηνώσεις πρόνοιας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε η έρευνα να διευρυνθεί στη Μονή Διονυσίου που διεκδικεί 15.500 στρέμματα από το δήμο Ορμύλιας, στη Μονή Ξενοφώντος που διεκδικεί 53.000 στρέμματα, στο δήμο Σιθωνίας και επίσης στη Μονή Κουτλουμουσίου που διεκδικεί έκταση 4.500 στρεμμάτων από το δήμο Τορώνης.

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος, είπε ότι το κόμμα του θα προτείνει εντός της εβδομάδας -πιθανότατα την Τετάρτη- την κατάθεση πρότασης νόμου με την οποία θα ζητά την κατάργηση παλαιότερων νόμων, που απαλλάσσει το Αγιον Ορος από το φόρο ακίνητης περιουσίας και την αλλαγή του νόμου του 2004 επί ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο καταργήθηκε η φορολογία στα έσοδα της εκκλησίας.

Επίσης, θα ζητήσει την κατάργηση άλλου νόμου που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, με τον οποίο καταργείται η καταβολή φόρου από μισθώματα εμπορικού χαρακτήρα και η κατάργηση νόμου του 2005, με τον οποίο μονές και ναοί απαλλάσσονται από το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος για περιουσία, η οποία -όπως είπε- αξιοποιείται εμπορικά.
(news.in.gr, 15/9/2008)