18 October 2008

Αντιδράσεις στην Ολλανδία για Μαροκινό δήμαρχο στο Ρότερνταμ

...
Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς καταδίκασε τον διορισμό ενός ολλανδομαροκινού πολιτικού στη δημαρχία του Ρότερνταμ. Ο Βίλντερς έκανε χθες Παρασκευή εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις όσον αφορά τον επικείμενο διορισμό του Ολλανδού-Μαροκινού Άχμεντ Αμπουταλέμπ στο θώκο του δημάρχου του Ρότερνταμ.

«Το να διοριστεί ένας Μαροκινός ως δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας είναι εξ ίσου γελοίο με το να διοριστεί ένας Ολλανδός δήμαρχος της Μέκκας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ο Αμπουταλέμπ «θά'πρεπε να γίνει δήμαρχος της Ραμπάτ ή του Μαρόκου». Και συνέχισε: «Με αυτόν δήμαρχο, το Ρότερνταμ θα είναι μια Ραμπάτ στις όχθες του ποταμού Μάας. Προσεχώς θα βάλουμε και ιμάμη στη θέση του αρχιεπισκόπου. Αυτό είναι τρέλλα».

Ο Αμπουταλέμπ, 47 χρόνων, επελέγη από το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ, μιας πόλης 580.000 κατοίκων- εκ των οποίων ποσοστό 45% δεν έχουν γεννηθεί στην Ολλανδία. Ο διορισμός του πρέπει να επικυρωθεί από την κυβέρνηση και να γίνει αποδεκτός από τη Βασίλισσα Βεατρίκη. «Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της πόλης αναφερόμενος στον πρώτο διορισμό μαροκινού, και μάλιστα μουσουλμάνου, σε αυτοδιοικητικό αξίωμα στην Ολλανδία.

Είναι η δεύτερη φορά που η διττή υπηκοότητα του Αμπουταλέμπ προκαλεί αναταράξεις στο ολλανδικό πολιτικό σκηνικό, μετά τον διορισμό του ως υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων το 2007.
Μόνο που ξεχνάνε οι διαμαρτυρόμενοι Ολλανδοί ότι οι Ινδονήσιοι και Άραβες και Λατινοαμερικάνοι που έφτασαν στην Ολλανδία από τις αποικίες, ήταν υπηρέτες ή εργάτες που θα έκαναν στην Ολλανδία τις βρώμικες δουλειές. Έκαναν αυτές τις δουλειές, αλλά τώρα βλέπουμε ότι οι εργάτες που μεταφέρθηκαν τότε, ήταν άνθρωποι που απέκτησαν με το χρόνο γνώσεις και δεξιότητες και διεκδικούν ισότιμα κοινωνική και πολιτική αναβάθμιση. Η σύγκριση που κάνει ο Βίλντερς μεταξύ Ρότερνταμ και Μέκκας πάσχει, γιατί οι Άραβες δεν έτυχε να έχουν αποικία στην Ολλανδία και να εισάγουν Ολλανδούς υπηρέτες και εργάτες στη χώρα τους.
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)