20 October 2008

Ωχ, τα σκάνδαλα βλάπτουν το «παγκάρι»

Οι πολίτες εκφράζονται ειρωνικά και «κουμπώνονται» μπροστά στους κληρικούς




«Βρε καλώς τους Βατοπαιδινούς». Είναι μία από τις ειρωνικές προσφωνήσεις υποδοχής που ακούνε τον τελευταίο καιρό κληρικοί οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πολίτες, όχι τίποτε... άπιστους αλλά ως χθες ανθρώπους της Εκκλησίας. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις των παγκαριών, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, παρουσιάζουν δραματική μείωση.

Από το 2005, οπότε και το πανελλήνιο πληροφορήθηκε τις δραστηριότητες του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διαθέτει υπεράκτια εταιρεία, άρχισε μια σταδιακή μείωση των εισπράξεων των παγκαριών. Το πρόβλημα ενισχύθηκε εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά πολλαπλασιάστηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν άρχισαν να γίνονται οι αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα που ανέπτυξε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ με τη Βιστωνίδα. Κουμπιά, παλιές ελληνικές δραχμές και ξένα νομίσματα βρέθηκαν μέσα στα παγκάρια που άνοιξαν, όπως πράττουν, οι εφημέριοι στις αρχές του μήνα. «Το πρόβλημα θα αποτυπωθεί ακόμη περισσότερο στις αρχές Νοεμβρίου» τονίζει Αρχιμανδρίτης. Στις αρχές Οκτωβρίου που άνοιξε το παγκάρι μαζί με τους υπόλοιπους κληρικούς και τους συνεργάτες του καταμετρήθηκαν περί τα 3.000 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο, όταν ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες οι εισπράξεις ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ. Και όλα αυτά όταν μόνο τα πάγια έξοδα του ναού ξεπερνούν τα 3.500 ευρώ.

«Οι μητροπολίτες ελάχιστα έχουν αντιληφθεί από τα όσα ζούμε. Κυκλοφορούν με τα αυτοκίνητα και τους οδηγούς τους και δεν ακούνε τι λέει ο κόσμος. Εμείς, ακόμη και τα παιδιά και οι πρεσβυτέρες μας, δεχόμαστε καθημερινά τον χλευασμό ανθρώπων οι οποίοι νομίζουν ότι διαθέτουμε όλοι υπεράκτιες εταιρείες και είμαστε πλούσιοι». Τα λόγια ανήκουν σε έναν από τους χιλιάδες εφημερίους ο οποίος καθημερινά εξομολογεί πιστούς και βρίσκεται πάντα στον ναό του.

«Προχθές» αφηγείται στο «Βήμα» Αρχιμανδρίτης «πήγα στην τράπεζα για να πληρώσω λογαριασμούς της ενορίας μου. Ο κόσμος ήταν πολύς. Περίμενα στην ουρά και ένας κύριος μου φωνάζει: "Καλώς τον Βατοπαιδινό". "Με ξέρετε, κύριε" του απάντησα και εκείνος άρχισε να μου λέει ότι όλοι οι ιερείς έχουμε περιουσίες. Τι να πεις;» διερωτάται και προσθέτει: «Σκύβουμε το κεφάλι, κοκκινίζουμε και προχωράμε»...

Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, φοβούνται ότι με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα αντικληρικό πνεύμα. Οπως δηλώνει ο κ. Παύλος, «κάποιοι επιθυμούν, φαίνεται, να απαξιώσουν την Εκκλησία στα μάτια του ελληνικού λαού ώστε ευκολότερα να την περιθωριοποιήσουν και ως ρεφρέν στα λεγόμενα ακούγεται ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους».
(ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 19/10/2008)