08 October 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Επιστολή αναγνώστη στην Ελευθεροτυπία, 8/10/2008

Πήγα στο Αγιο Ορος (Μονή Ξενοφώντος - παλαιοημερολογητών μοναχών) ως περιηγητής ή προσκυνητής αν θέλετε. Πλούσια μονή με όλες τις ανέσεις. Οταν τελείωσε η δοξολογία (ήταν Χριστούγεννα), στη μεγάλη σάλα όπου κάθε καλόγερος θα εξομολογούσε κάθε προσκυνητή, η διακόσμηση της αίθουσας ήταν με πορτρέτα όλων των βασιλιάδων: Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Παύλος, Φρειδερίκη, Κωνσταντίνος ο Μικρός, Αννα - Μαρία και ένα σωρό πρίγκιπες του γένους των Γλίξμπουργκ. Θυμήθηκα τα αστυνομικά τμήματα πριν από τη μεταπολίτευση που είχαν πάντα την ίδια διακόσμηση και αναμνήσεις φόβου πέρασαν φευγαλέα από το μυαλό μου.

Ερχόμενος, ο εξομολογητής μεγαλοκαλόγερος πρόσεξε τη δυσφορία μου και μου είπε: "Γιατί γκρινιάζεις; Οι βασιλείς της Ελλάδος πάντα βοηθούσαν το έργο του Κυρίου και τις μονές". "Μα τώρα κάνετε ανακαίνιση με χρήματα της ελληνικής πολιτείας" του απάντησα. "Ασ' τα αυτά τώρα και πες μου τις αμαρτίες σου" είπε. "Θέλω να με πείσεις ότι υπάρχει θεός" του απάντησα. "Ρε, δεν κοιτάς που μπήκαν οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν;" αυτή ήταν η απάντησή του και νευριασμένος σηκώθηκε κι έφυγε!

Πέραν των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, η Μονή Ξενοφώντος σήμερα διεκδικεί στη Σιθωνία 53.000 στρέμματα γης. Αυτή η γη ανήκει στους αγρότες. Η Ελλάδα είναι ελεύθερο κράτος με συντεταγμένη πολιτεία, γι' αυτό καλό θα είναι ο καλόγεροι να μη βγάζουν χρυσόβουλα, φιρμάνια και χοτζέτια απαιτώντας δικαιώματα σε βάρος των ακτημόνων και φτωχών αγροτών. Ας ασχοληθούν με τη νηστεία και την προσευχή».

Διονύσης Σταμάτης
Βόλος


Εγώ έχω μόνο να του πω, καλά να πάθει, αν το θεωρεί πάθημά του! Πήγε στους αγράμματους κηφήνες για να λύσει τα υπαρξιακά και φιλοσοφικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Έλαβε και την πρέπουσα απάντηση! Θα βγουν τώρα οι απανταχού μαυροντυμένοι και θα πουν, βεβαίως, μα πήγε στους "αιρετικούς" παλιοημερολογίτες. Στο δικό μας μαγαζί δεν λέμε τέτοια πράγματα, εισπράττουμε και λέμε στον καθένα, ό,τι θέλει να ακούσει. Δεν θα έχουν άδικο, έχουν προσαρμόσει το μάρκετινγκ, δεν μένουν κολλημένοι στα παλιά, όταν αυτά δεν αποδίδουν χρήμα!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)