12 December 2008

Αυτά είναι λεφτά...

Υπεξαίρεση 50 δισεκ. δολαρίων



Εξέχων χρηματιστής στην Γουόλ Στριτ κρατείται από το FBI της περιοχής της Νέας Υόρκης, σε σχέση με τη διεξαγόμενη ανάκριση για την κατάχρηση-υπεξαίρεση περίπου 5O δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφει η έγκυρη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» στο σημερινό φύλλο της. Ας διευκρινιστεί ότι κρατείται ο τέως πρόεδρος της αγοράς Nasdaq (μετοχές κυρίως προηγμένης τεχνολογίας), με 5Oετή θητεία στην Γουόλ Στριτ, Μπέρναρντ Λ. Μάντοφ.

Ας σημειωθεί επίσης ότι τα ίδια τα παιδιά του παρέδωσαν τον Μάντοφ στο τοπικό FBI, για να δώσει εξηγήσεις και λεπτομέρειες γι' αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε, με κωδικό τρόπο, μιλώντας στους γιούς του: «το γιγάντιο Σχήμα Πόνζι».

Όσον αφορά τον Πόνζι, είναι ο κριθείς δικαστικώς υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες απάτες των τελευταίων δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με «πυραμιδικά» σχήματα αποταμίευσης και τη συμμετοχή χιλιάδων επενδυτών, που εμπιστεύονται τα χρήματά τους, όμως σε ένα αποταμιευτικό «σύστημα» και εντελώς «αόρατο» και πρακτικά ανύπαρκτο...

«Όλα ως τώρα μάς δείχνουν, ότι η υπόθεση αυτή θα έχει, τελικά, επικές διαστάσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γουόλ Στριτ, Αντριου Καλαμάρι.

(www.kathimerini.gr, 12/12/2008)