08 February 2009

Πύρινη «κόλαση» στην Αυστραλία

(Καθημερινή, 8/2/2009)

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία στοίχησαν τουλάχιστον
84 ζωές και κατέκαψαν εκατοντάδες σπίτια, προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το κύμα ζέστης και οι ισχυροί άνεμοι έστειλαν κύματα φωτιάς προς πόλεις και αγροκτήματα κοντά στην Μελβούρνη.

Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών στην ιστορία της χώρας, με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει κατά πολύ τους 75 της «Τετάρτης των Τεφρών» του 1983 ή τους 71 της Μαύρης Παρασκευής το 1939.

Πάνω από 75Ο κατοικίες απανθρακώθηκαν, 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης πυρπολήθηκαν, η πόλη του Κίνγκλεϊκ σβήσθηκε από τον χάρτη και 55 από τους κατοίκους της έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί από όσους βρέθηκαν νεκροί ήταν παγιδευμένοι σε αυτοκίνητα κι επιχειρούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Η κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ αντιμετώπισε έντονες πιέσεις από βουλευτές των Πρασίνων, που την κάλεσαν να σκληρύνει την πολιτική της για την κλιματική αλλαγή προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους να υπάρξουν και άλλες τέτοιες θερινές καταστροφές στο μέλλον.

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη συνεχή ημέρα. Οι φλόγες, σύμφωνα με αυτόπτες, φθάνουν σε ύψος τεσσάρων ορόφων, κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα και στέλνουν καυτά συντρίμμια στον αέρα.

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο -σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο- στην Αυστραλία, αλλά φέτος ο συνδυασμός του καιρού (χθες η θερμοκρασία έφθασε τους 50° Κελσίου), της ξηρασίας και της άνυνδρης βλάστησης αποτέλεσαν συνθήκες που ευνόησαν την καταστροφή.


Ενημέρωση 9/2/2009: Ξεπέρασαν τους 13Ο οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, ενώ περισσότεροι ακόμη είναι αγνοούμενοι. Ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί, ενώ το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα, καθώς πυροσβέστες και συνεργεία διάσωσης φτάνουν στα σημεία του «ολοκαυτώματος».
Δεν καταλαβαίνω τίποτα από υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και άνυδρη βλάστηση, ξέρω όμως πολύ καλά και εκ του μακρόθεν ότι φταίνε η ανίκανη κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, όποιος κι αν είναι! Το ίδιο ισχύει και για την Καλιφόρνια, η οποία έχει κατακαεί τα τελευταία χρόνια... Θα έπρεπε να μετακαλέσουν τον Τράγκα και τον Κακαουνάκη οι οποίοι, αφού καταγγείλουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα τη νυν ή την πρώην κυβέρνηση, θα υποδείξουν στους Αυστραλούς, πού πρέπει να τοποθετήσουν οι πυροσβέστες τις αντλίες και ποια συστήματα πυρόσβεσης πρέπει να αγοραστούν τα επόμενα χρόνια. Σε μας κάνουν οι συγκεκριμένοι (αλλά και άλλοι) σοφοί σε μόνιμη βάση τέτοιες υποδείξεις και γι' αυτό έχουμε σπανίως πυρκαγιές...