15 February 2009

Διαχρονική αλαζονεία

«Μας λυπήθηκε ο Θεός»


Ο κ. Γεώργιος Ντόνας, οικονομολόγος, από την Παιανία Αττικής, γράφει (BHMA, 12/2/2009):

Στις 3 Νοεμβρίου 2008 ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντιγράφω κατά λέξιν από το «Επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος- Εκκλησία», τεύχος 10, Νοέμβριος 2008, σελ. 847-848, το απόσπασμα από την ομιλία του τιμηθέντος, που δημοσιεύθηκε:

«Σε μια χρονική συγκυρία παγκοσμίου εκφυλισμού των πολιτικών ιδεολογιών, γενικευμένης κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού μας ειδώλου, απροσδόκητου κλονισμού της τεχνολογικής και επιστημονικής μας έπαρσης στη Γενεύη, ανεπίστροφης καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος σε κάθε γωνιά της γης και αλόγιστης εκδαπάνησης του φυσικού μας πλούτου, σε μια περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρατεύονται για να καταργήσουν τα αιώνια “δικαιώματα” του Θεού και να αμφισβητήσουν τις παγκόσμιες ηθικές, κοινωνικές και λογικές σταθερές, σε μια εποχή πλήρους ανατροπής του διαχρονικού συστήματος των αξιών, νοσηρής προβολής των ανθρώπινων επιτευγμάτων και ταυτόχρονης περιπλοκής των διαπολιτισμικών επικοινωνιακών μηχανισμών, σε μια στιγμή που η έννοια της κοινωνίας αποτελεί άγνωστη εμπειρία και ο περί Θεού λόγος στερείται θεολογίας, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της ιστορικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μού κάνει την τιμή να με αναγορεύσει διδάκτορά του»!

Εκεί λοιπόν που το πηχτό σκοτάδι κυριαρχούσε σε όλον τον κόσμο κι όλα «τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», η ιστορική(!) απόφαση των καθηγητών της Κοινωνικής Θεολογίας να κάνουν επίτιμο διδάκτορα τον Μητροπολίτη Νικόλαο Χατζηνικολάου άστραψε και βρόντησε και γέμισε ελπίδα τους απελπισμένους, απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη! Μετά τη βαρυχειμωνιά, από τα τόσα παγκόσμια δεινά και φοβερά που μας συμβαίνουν, μας λυπήθηκε ο Θεός και γλυκοχάραξε η Αυγή. Ας χαρούν τα Ουράνια κι ας σκιρτήσει η γη! Ο εν λόγω Μητροπολίτης έγινε... επίτιμος διδάκτωρ. Για το κοσμοϊστορικό γεγονός ακολούθησε δεξίωση στο κτήμα Νάσιουτζικ. Και μη χειρότερα...

Ο ιεράρχης απέδωσε με τα λόγια του σεμνά και ταπεινά το δικό του μεγαλείο και αυτό της Θεολογικής Σχολής του Πανεπ. Αθηνών που τον ετίμησε. Δεν διαφεύγει όμως από την προσοχή του αναγνώστη η «συγκυρία παγκοσμίου εκφυλισμού» η οποία επελέγη για να γίνουν τα πανηγύρια. Αφού έχουμε παγκόσμια κρίση και εκφυλισμό, τι θέλει ο μητροπολίτης τα παράσημα και τους κοσμικούς τίτλους; Κι αυτά υποπροϊόντα κρίσης και εκφυλισμού θα είναι...

Ο κ. Νικόλαος δεν ενοχλείται όμως από τέτοιες λεπτομέρειες και προσθέτει στην τρέχουσα συγκυρία όποιες εκκρεμότητες της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας αντιλαμβάνεται. Μόνο που ξεχνάει ότι, πέρα από τα επίκαιρα κτηματομεσιτικά των μοναχών, έχουν περάσει πολλές και χειρότερες στιγμές για την ανθρωπότητα με αποφασιστική συμβολή των απανταχού υπηρετών του κυρίου, όπως παγκόσμιοι πόλεμοι με την ευλογία παπάδων και εκκλησιών, αποικιοκρατία με ιεραποστόλους στην πρώτη γραμμή, Ιερά Εξέταση, θρησκευτικές αλληλοσφαγές για την «αληθινή θρησκεία» - χωρίς να έχει φιλοτιμηθεί μέχρι σήμερα κάποιος να επαναξιολογήσει όλες αυτές τις καταστροφικές επιλογές και να ζητήσει συγγνώμη. Και τότε στομφώδεις και αλαζονικούς λόγους θα έβγαζαν...

Αν έκαναν τον κ. Νικόλαο επίτιμο διδάκτορα πριν από 4-5 χρόνια, θα αναφερόταν άραγε ο μητροπολίτης στη συγκυρία της ληστείας του χρηματιστηρίου εν Ελλάδι, στο εθνικό έγκλημα της ανάληψης των ολυμπιακών αγώνων και της κατασπατάλησης χρημάτων, τα οποία τώρα μας λείπουν, στο ντοπάρισμα των αθλητών σε παγκόσμια και εθνική κλίμακα; Δεν θυμάμαι να πήρε θέση τότε σ' αυτά τα ζητήματα, ίσως επειδή δεν του έδωσαν οι καθηγητές της θεολογίας του Πανεπ. Αθήνας την ευκαιρία (με επακόλουθη δεξίωση στο κτήμα Νάσιουτζικ) να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Αυτό που δεν βλέπω να περιλαμβάνεται στην κατά Νικόλαον λίστα παρακμής και εκφυλισμού, είναι το θεάρεστο έργο του: Τη μία φέρνει ένα πτώμα από τη Ρωσία και βάζει το φοβισμένο και φτωχικό ποντιακό στοιχείο να προσκυνάει και να πληρώνει. Στη δε μητρόπολη (φέουδο) του συγκεκριμένου μητροπολίτη ευλογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα (έναντι οβολών, εννοείται!) αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες - μάλλον για να πιάνουν τις επιδόσεις που αναφέρονται στα διαφημιστικά φυλλάδια... Όποτε του δοθεί δε ευκαιρία και βήμα επικοινωνίας, αναλύει ο κ. Νικόλαος σύγχρονες απόψεις της Φυσικής, της Κοσμολογίας και της Βιολογίας.

Πολλαπλές απόψεις, από την οπισθοδρομικότητα μέχρι την επιστημονική πρωτοπορεία, ανάλογα με το ακροατήριο και τα αναμενόμενα ωφέλη.