23 February 2009

Σχέση Κρομανιόν και Νεάντερταλ

Οι επιστήμονες σχεδίασαν το 60% του γενετικού χάρτη του Νεάντερταλ, έχοντας αφαιρέσει DNA από τρία απολιθώματα που βρέθηκαν στην Κροατία. Συνολικά χρησιμοποίησαν 1 τρισεκατομμύριο βάσεις DNA για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
«Η γονιδιακή ακολουθία του Νεάντερταλ θα ξεκαθαρίσει την εξελικτική σχέση μεταξύ ανθρώπων Κρομανιόν (το δικό μας είδος) και Νεάντερταλ. Επιπλέον θα μας επιτρέψει να αποκρυπτογραφήσουμε τις γενετικές αλλαγές, που κατέστησαν ικανό τον άνθρωπο να φύγει από την Αφρική και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

«Αυτές οι ακολουθίες DNA μπορούν πλέον να συγκριθούν με τις αντίστοιχες του ανθρώπου Κρομανιόν και του χιμπατζή προκειμένου να δούμε εκ των έσω, πως διαφοροποιούνταν η συγκεκριμένη μορφή γονιδίου από αυτό του σύγχρονου ανθρώπου», επισημαίνει το Ινστιτούτο. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο τελευταίος κοινός απόγονος του Κρομανιόν και του Νεάντερταλ έζησε πριν από 660.000 χρόνια.

Κατά κοινή πεποίθηση οι Νεάντερταλ ήταν ανθρωποειδή, στενοί συγγενείς των ανθρώπων Κρομανιόν, ωστόσο η ακριβής σχέση παραμένει μυστήριο. Οι Νεάντερταλ ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής πριν από περίπου 170.000 χρόνια, ωστόσο τα ίχνη τους χάνονται πριν από 28.000 χρόνια. Το τελευταίο γνωστό τους καταφύγιο ήταν στο Γιβραλτάρ.

Τα αίτια της εξαφάνισής τους παραμένουν άγνωστα και είναι αντικείμενο έντονου διαλόγου στην επιστημονική κοινότητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι συνυπήρχαν με τον σύγχρονο άνθρωπο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ οδηγήθηκαν σε σταδιακή εξαφάνιση από τον άνθρωπο Κρομανιόν, καθώς ανταγωνίζονταν για την τροφή και τα καταφύγια. Μία άλλη θεωρία είναι ότι υπήρξε διασταύρωση των δύο ειδών, κάτι που εξηγεί γιατί η γραμμή των Νεάντερταλ εξαφανίστηκε. Παράλληλα σημαίνει ότι έχουμε κληρονομήσει κάποια γονίδια του προϊστορικού μας εξαδέλφου.

Ο κορυφαίος ερευνητής, Σβάντε Παάμπο οργάνωσε μία κοινοπραξία ερευνητών απ' όλο τον κόσμο, που θα βοηθήσει ν' αναλύσει τα γονίδια του Νεάντερταλ. Θα εξετάσουν συγκεκριμένα εκείνα τα γονίδια, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως εκείνα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη του ανθρώπου Κρομανιόν. Στο στόχαστρο των μελετητών συμπεριλαμβάνονται κι εκείνα τα γονίδια, που οφείλονται για τα επίδραση του χρόνου στον εγκέφαλο, το οποίο ενδεχομένως να προέρχεται από τους Νεάντεραλ.

(www.kathimerini.gr, 15/2/2009)