13 February 2009

Religulous

...
Πριν από 5 εβδομάδες άρχισε στις ΗΠΑ η προβολή μιας ταινίας με τον γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή Bill Maher και τίτλο religulous, που αποτελεί συνδυασμό τον λέξεων religious =(θρησκευτικός) και ridiculous =(γελοίος). Σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ δεν λέει τίποτα ο Maher για να γελοιοποιήσει τις θρησκείες όλου του κόσμου, αφήνει όμως ελεύθερους τους πιστούς αυτών των θρησκειών να το κάνουν, πράγμα για το οποίο φροντίζουν με ιδιαίτερο πάθος!

Ο Maher ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και συνάντησε εκπροσώπους των πιο απίθανων θρησκειών, πέρα από τις μεγάλες γνωστές. Βρέθηκε στο Megiddo του Ισραήλ, όπου θα διεξαχθεί η «τελική μάχη» κατά του κακού, σύμφωνα με την Αποκάλυψη, σε χριστιανικά και βουδιστικά μοναστήρια, σε μουσουλμανικά κατηχητικά, στα «βιβλικά πάρκα» ή στα χωριά των Μορμόνων στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού. Οι εκπρόσωποι των θρησκειών απαγγέλουν το συνηθισμένο ποίημά τους, με το οποίο αποδεικνύεται ότι όλοι οι άνθρωποι θα πάνε τελικά στην «κόλαση», γιατί κάποιοι άλλοι, με διαφορετική θρησκεία, τους θεωρούν απίστους και τους έχουν ξεγράψει.

Ο Maher θεωρεί όλους τους ιερωμένους των θρησκειών νταβατζήδες, οι οποίοι πουλάνε και αγοράζουν «ευάλωτες ψυχές». Επίσης θεωρεί όλες τις θρησκείες επικίνδυνους θιάσους που έχουν μοναδικό στόχο τον πλουτισμό και την πολεμοκαπηλία (λέτε να έχει πάρει επίσης συνεντεύξεις από τον Εφραίμ και τον Άνθιμο;)

Η ταινία που διαρκεί περίπου 2 ώρες, κόστισε 2,5 εκ. $ και έχει φέρει στο ταμείο, μόνο από την προβολή της στις ΗΠΑ, ήδη πάνω από 11 εκ. $. Με την προβολή της στην Ευρώπη αναμένεται να διακριθεί το Religulous ως ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2008.