03 March 2009

Ένας μάγος της ελληνικής φυλής

(ΒΗΜΑ, 1/3/2009)

Την περασμένη Πέμπτη «Τα Νέα» δημοσίευσαν ένα απολαυστικό ρεπορτάζ για τον γκουρού του ελληνοχριστιανικού αποκρυφισμού Ιωάννη Τσάτσαρη. Συνταξιούχος εμποροράπτης και συγγραφεύς πονημάτων με κρυπτικούς τίτλους, όπως «Η Αποκάλυψη μετά του Ιωάννου» (μετά από τον Ιωάννη ή μαζί με τον Ιωάννη; άδηλον...) και «Αισθησιογονίες», ο Ιωάννης Τσάτσαρης διατείνεται ότι διατηρεί «άμεσες επικοινωνιακές σχέσεις με τις Φωτεινές Ιερές Θέσεις του Δημιουργού», τις οποίες επιτυγχάνει «με μια ειδική προσευχή».

Χάρη στην «ειδική προσευχή» ο Ι. Τσάτσαρης επικοινωνεί με το Άνω Σύμπαν (πιστεύει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 από αυτά- δηλαδή, 200 Σύμπαντα...) και λαμβάνει απαντήσεις από ανώτερα όντα, τα οποία υπάρχουν, λ.χ., «σε μια ανώτερη θέση στον 12ο ουρανό με την κωδική ονομασία Ομικρον 9,12». Το χάρισμά του, όπως υποστηρίζει, του αποκαλύφθηκε όταν ήταν μόλις έξι ετών. Τότε, κοίταξε επίμονα ένα νεκρό βρέφος, καθώς το έκλαιγαν οι γονείς του, και το έκανε να ξαναζωντανέψει.

Εβδομήντα πέντε ετών σήμερα, ζει στο εξοχικό του στο Κιάτο. Εκεί τον επισκέπτονται οι εκατοντάδες μαθητές του, οι οποίοι τον αποκαλούν «Κύριο» και πάντα σηκώνονται όρθιοι ενώπιον της παρουσίας του.

Για το ρεπορτάζ της εφημερίδας, φωτογραφήθηκε με τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό, φορώντας μια κομψή, ολόλευκη μπλούζα «Ρaul & Shark»- ίσως επειδή, λόγω της τέχνης του ως εμποροράπτου τουλάχιστον από καλά ρούχα γνωρίζει.

Δεν αμφισβητώ, δεν διανοούμαι να αμφισβητήσω, τις άριστες προθέσεις του Ιωάννη Τσάτσαρη· κυρίως όμως σέβομαι τα προβλήματα και τον πόνο όσων ανθρώπων βρήκαν παρηγοριά στη διδασκαλία του. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι Τσατσαρολογίες είναι πέραν του ορθού λόγου.

Από τις αρκετές επώνυμες μαρτυρίες, που περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ, παραθέτουμε μερικές: 


  • «Πέραν του γεγονότος ότι με βοήθησε όχι μόνο να τελειώσω τη σχολή μου, αλλά να τελειώσω και το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου και να επιτύχω στην Εθνική Σχολή Δικαστών, μέσα από τα βιβλία και τις συμβουλές του βρήκα τον μίτο της Αριάδνης για τα εσωτερικά μου θέματα. Μέσα από τα βιβλία και τις συζητήσεις μαζί του, άρχισα να καταλαβαίνω το νόημα της ζωής εδώ στη Γη». Δεν έχει σημασία το όνομα της κυρίας (γι΄ αυτό και δεν το αναφέρω), αλλά η ιδιότητά της: είναι αντιεισαγγελέας. Με βάση, δηλαδή, τον ορθό λόγο και τους νόμους, η περί ης ο λόγος κυρία κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των ανθρώπων και εισηγείται αναλόγως...
  • Η κόρη μου στα 17 της είχε κύστη σε μία από τις ωοθήκες της. Πιστεύω πως με παρέμβασή του εξαφανίστηκε. Στο επόμενο υπερηχογράφημα που κάναμε δεν υπήρχε τίποτε».(Συνήθης κατάσταση με τα κυστικά ωοθυλάκια που μετά την επόμενη έμμηνο ρύση εξαφανίζονται) 
  • «Θεωρώ απόλυτα θετική τη γνωριμία μου μαζί του και τον ίδιο σημαντικό άνθρωπο με αξιόλογο έργο, που δεν θέλει να επιβάλει τις απόψεις και τα πιστεύω του. Εμένα, ωστόσο με έπεισε» τονίζει ο ηθοποιός κ. Παύλος Χαϊκάλης.
Αυτά ως προς το κείμενο της εφημερίδας. Κάποιος, μάλλον ο ίδιος ο μάγος, έστειλαν εδώ στο blog διαμαρτυρίες και απειλητικά μηνύματα. Έχω να τους πω λοιπόν τα εξής:
Να εξηγήσω σε τυχάρπαστους και δειλούς ανώνυμους που ούτε ελληνικά γνωρίζουν ότι, μάγος λέγεται, μεταξύ άλλων, «ένα διακεκριμένο πρόσωπο σε πρωτόγονη φυλή που θεωρείται ότι κατέχει ιδιαίτερες γνώσεις, ικανότητες και χαρίσματα (θεραπεία ασθενών, μαντεία, επικοινωνία με το υπερφυσικό κλπ.)» Με αυτό ακριβώς τον ορισμό, όλοι όσοι δηλώνουν ότι έχουν κάνει θαύματα (ανάσταση νεκρών), προβλέψεις γεγονότων ή επικοινωνούν με τον νιοστό ουρανό (δεν θα τα χαλάσουμε τώρα στην αρίθμηση), είναι μάγοι.

Το μόνο που μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος είναι, αν υπάρχει «πρωτόγονη ελληνική φυλή». Αρκεί όμως να εξετάσει τις παράλληλες κοινωνίες που συμβιώνουν στην εποχή του «ορθού λόγου» και θα ανακαλύψει ανάμεσά τους τις πρωτόγονες ομάδες που τρέχουν σε προφήτες, θεραπευτές, χαρτορίχτρες, καφετζούδες και αστρολόγους - εν ολίγοις, στους μάγους της φυλής...

Παραπέμπω εδώ στη συναφή ανάρτηση με κείμενο της καθηγήτριας Φωτ. Τσαλίκογλου, όπου αναφέρεται ότι «οι μάγοι επιμένουν». Όπως επιμένουν επίσης να βρίζουν και να απειλούν ανώνυμα. Τέτοια ντροπή αισθάνονται...