12 March 2009

Μια εφιαλτική εμπειρία

...
Ο Jörg Berger είναι Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου και είχε διεκπεραιώσει με επιτυχία διάφορες προπονητικές θητείες, μέχρι που προσελήφθη το έτος 2000 στην τούρκικη ομάδα Bursaspor στην πόλη Bursa (παλιά Προύσα). Εκεί γνώρισε τι θα πει εφιάλτης.

Η ομάδα αυτή προσέγγισε τον Berger μέσω ενός πρακτορείου. Ο προπονητής επισκέφτηκε την Τουρκία, πήρε μια ιδέα για την ομάδα και τον περίγυρό της, συζήτησε τα οικονομικά της συνεργασίας και ζήτησε να προσληφθούν τρεις συγκεκριμένοι παίκτες για να ενισχυθεί η ομάδα. Με την ανάληψη της θέσης του προπονητή, μετέφερε αυτός και την οικογένειά του – ένα δείγμα ότι δεν έβλεπε την απασχόλησή του εκεί σαν σύντομο επεισόδιο.


(click)

Το γήπεδο της ομάδας ήταν καλό, η διαμονή της οικογένειας του προπονητή άριστη, όμως, το πρώτο που του έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι του έδιναν το μισθό σε διάφορα χαρτονομίσματα, μέσα σε πλαστικές σακούλες. Επίσης, όταν η ομάδα κέρδιζε, έστελνε η διοίκηση ελικόπτερο για να μεταφέρει τον προπονητή και την οικογένειά του στη βίλα του σε προάστιο της πόλης. Όταν όμως έχαναν, τους περίμενε ένα μικρό λεωφορείο, το οποίο έκανε 1-2 ώρες μέχρι να μεταφέρει την οικογένεια του Berger στο σπίτι.

Τα συνήθισε όμως αυτά, γιατί σύντομα άρχισαν νέες εκπλήξεις. Οι υπεύθυνοι ήθελαν να βγει η ομάδα με την πρώτη πρωταθλήτρια, χωρίς να υπάρχει παρελθόν και νοοτροπία πρωταθλητισμού, χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμα ενσωμάτωση των νέων παικτών στο στιλ και στη νοοτροπία του συνόλου και χωρίς να υπάρχουν γενικά οι υλικές και έμψυχες προϋποθέσεις για ένα τόσο υψηλό στόχο μέσα σε μια αγωνιστική περίοδο.

Όταν λέμε «οι υπεύθυνοι της ομάδας», εννοούμε τους 19 προέδρους –δεκαεννέα–, οι οποίοι παρενέβαιναν στο έργο του προπονητή, στη σύνθεση της ομάδας, στην τακτική που θα ακολουθηθεί. Εννοείται πάντα με διαφορετικές απόψεις και γνώσεις του ποδοσφαίρου. Πριν από κάθε αγώνα, έπαιρνε ο προπονητής 15-16 σημειώματα από τους 19 προέδρους, στα οποία αναφερόταν η σύνθεση που έπρεπε να κατέβει στο γήπεδο. Για να τους ικανοποιήσει όλους, έπρεπε να παρατάξει πάνω από 20 παίκτες στο γήπεδο.

Μια φορά κάλεσε ο Berger όσους του είχαν δώσει σημείωμα και συζήτησε μαζί τους, ποια σύνθεση θα είχε η ομάδα. Αυτή η ομάδα, με τελείως διαφορετική σύνθεση από τη συνηθισμένη έφαγε 5 γκολ. Οι χιλιάδες θεατές στην εξέδρα –καθένας ειδικός προπονητής εκ γενετής– απειλούσαν τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές με θάνατο, το συμβούλιο των «προέδρων» υπέδειξε στον προπονητή να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο ίδιος απάντησε ότι έχει συμβόλαιο και πρέπει να εισπράξει πρώτα την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του με το λεωφορειάκι, διαπίστωσε ότι είχε νεκρωθεί η σύνδεση του κινητού τηλεφώνου του. Στο σπίτι βρήκε μια εικόνα καταστροφής, είχαν εισβάλλει «άγνωστοι» και είχαν καταστρέψει τα πάντα. Το αυτοκίνητό του είχε παντού κτυπήματα από σφυριά - χωρίς τζάμια, εννοείται.

Όταν ο δικηγόρος του ζήτησε εγγράφως την απόλυση του προπονητή, οι 19 πρόεδροι απάντησαν ότι δεν χρειάζεται, γιατί στην Τουρκία αρκεί μια κουβέντα μεταξύ ανδρών και όλα ρυθμίζονται στην εντέλεια.

Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε στις εφημερίδες ότι ο Berger εγκατέλειψε την ομάδα και προσελήφθη νέος προπονητής. Στην πραγματικότητα ο Berger είχε μετακομίσει από την κατεστραμμένη βίλα σε ένα ξενοδοχείο. Ο νέος προπονητής, παλιός αποδυτηριάκιας, γεννημένος γνώστης της τεχνικής κάθε αθλήματος, ξεκίνησε την προπονητική δραστηριότητά του σφάζοντας μια αγελάδα στη σέντρα του γηπέδου – για να φύγουν τα κακά πνεύματα, όπως έγραψαν οι εφημερίδες.


Όταν πήγε ο Berger στο γήπεδο να συνεννοηθεί για την αποζημίωσή του, δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Όταν ζήτησε να συναντηθεί με τη διοίκηση εκτός γηπέδου, τον κάλεσαν σε ένα κακόφημο νυχτερινό κέντρο κοντά στα σφαγεία της Κων/πολης. Φυσικά δεν πήγε, απλά έκανε παραπειστικές μετακινήσεις και κάποια στιγμή έφυγε με το αεροπλάνο, για να μην βρει μπροστά του κάποια ομάδα ένθερμων οπαδών, πρόθυμη να τον "αποχαιρετήσει".

Η δίκη για αποζημίωση που ξεκίνησε ο δικηγόρος του, έγινε, ύστερα από πάμπολλες αναβολές, μετά από 5 χρόνια και, φυσικά, εκδικάστηκε υπέρ του προπονητή. Τώρα περιμένει ο Berger ακόμα να πάρει τα λεφτά του…

Αν εξαιρέσουμε τη σφαγμένη αγελάδα στη σέντρα του γηπέδου, όλα τα άλλα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί -αν δεν συνέβησαν και δεν το μάθαμε- και στην Ελλάδα!

(Stelios Frangopoulos, Στέλιος Φραγκόπουλος)