31 March 2009

Προϋποθέσεις για την καύση νεκρών

...
Ορίστηκαν με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Αρ. 49/23.3.2009), οι προϋποθέσεις για την αποτέφρωση των νεκρών, καθώς και ο τρόπος καθορισμού των χώρων δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, οι όροι και ο έλεγχος λειτουργίας τους. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ΠΔ, έρχεται τρία χρόνια μετά από την ψήφιση του νόμου 3448/15.3.06, που επιτρέπει την αποτέφρωση νεκρών.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η δημιουργία, συντήρηση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ενώ «η διοίκηση και διαχείριση των Κέντρων, μπορεί να ασκείται από δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου». Τα Κέντρα θα πρέπει να απέχουν 5ΟΟ μέτρα από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης ή 1ΟΟ τουλάχιστον μέτρα, εφόσον δεν είναι ορατά από αυτές και μπορούν να χωροθετούνται, είτε εντός νεκροταφείων είτε σε επαφή με αυτά, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ζώνη υψηλής φύτευσης πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Επιπλέον, κατά περίπτωση θα υποβάλλεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΠΔ, «Προϋποθέσεις αποτέφρωσης», η αποτέφρωση επιτρέπεται μετά την πάροδο 6Ο ωρών από το θάνατο, πρέπει να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή, ενώ πρέπει να υπάρχει «ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση δήλωση ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση» ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, αρκεί δήλωση «του/της συζύγου ή των συγγενών του, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως και τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξεως, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί». Η τεφροδόχος, εν συνεχεία, ή τοποθετείται στο τεφροφυλάκιο, ή ενταφιάζεται σε νεκροταφείο ή εγκαταλείπεται στη θάλασσα σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικών μιλίων από την ακτή.


Καλού κακού, γράψτε μια δηλωσούλα περί αποτεφρώσεως ιδιοχείρως και βάλτε την σε σημείο που σίγουρα θα κοιτάξουν οι συγγενείς, σε περίπτωση τυχαίου θανάτου σας. Καλύτερη θέση είναι το χρηματοκιβώτιο με τις λίρες η εκεί που κρύβετε το πακέτο με τις μετοχές...