27 March 2009

Επίθεση του Lancet στον πάπα

...
«Κατηγορώ» κατά του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' για «διαστρέβλωση της επιστήμης» εξαπολύει το ιατρικό περιοδικό Lancet, από τις πλέον έγκριτες παγκοσμίως, εξαιτίας της δήλωσης του ποντίφικα ότι το προφυλακτικό επιδεινώνει τη μάστιγα του HIV/AIDS.

Το Lancet αναφέρει ότι η δήλωση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι εξαιρετικά ανακριβής και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, σε μία πρωτοφανούς δριμύτητας επίθεση που εξαπολύει από τις σελίδες της η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση που εδρεύει στο Λονδίνο.

Εγκαινιάζοντας την πρώτη επίσκεψή του στην Αφρική ως ποντίφικας ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' δήλωσε ότι το AIDS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διανομή προφυλακτικών, αντίθετα η χρήση τους επιδεινώνει το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι η λύση περνάει «μέσω μίας πνευματικής και ανθρωπιστικής αφύπνισης» και της «συμπάθειας προς τους πάσχοντες».

Ο Πάπας Βενέδικτος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς και επικρίθηκε σφόρδα από δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έκρουσαν εν χορώ τον κώδωνα κινδύνου για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι δηλώσεις του Πάπα στην αφρικανική ήπειρο, όπου ζουν τα δύο τρίτα των οροθετικών.

Το Lancet γράφει ότι ο Πάπας «διαστρέβλωσε δημοσίως τις επιστημονικές αποδείξεις για να προωθήσει το καθολικό δόγμα σε αυτό το ζήτημα». Η επιθεώρηση τονίζει ότι το προφυλακτικό είναι ο μοναδικός πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η σεξουαλική μετάδοση του HIV/AIDS.

«Εάν το λάθος του Πάπα οφείλεται σε άγνοια ή σε εσκεμμένη απόπειρα να παραποιήσει την επιστήμη για να υποστήρξει την καθολική ιδεολογία δεν είναι σαφές. Όταν ένα πρόσωπο με επιρροή, θρησκευτική ή πολιτική προσωπικότητα, κάνει μία ψευδή επιστημονική δήλωση που μπορεί να καταστρέψει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να την αποσύρει και να επανορθώσει δημοσίως» αναφέρει το Lancet.

«Ο,τιδήποτε λιγότερο από τον Πάπα θα ήταν πελώρια κακή υπηρεσία προς το κοινό και τους ανθρώπους της υγείας, συμπεριλαμβανομένων πολλών χιλιάδων καθολικών που εργάζονται ακούραστα για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του HIV/AIDS παγκοσμίως» σημειώνει η επιθεώρηση.

(Newsroom ΔΟΛ, 27/3/2009)