06 May 2009

Βιβλία, βιβλία

Μάριου Βερέττα: «Sex, Θρησκεία & Πολιτική», Εκδόσεις «Βερέττα»



χριστιανικό κουκούλωμαελληνική χάρηΕις το όνομα του ενός και μοναδικού θεού οι «μονοθεϊστικές» θρησκείες καταδιώκουν τον έρωτα σε κάθε του έκφραση ενώ οι «πολυθεϊστικές» γονιμοποιητικές θρησκείες της ανατολής ενθαρρύνουν την ερωτική επαφή και αναδεικνύουν το sex σε ιεροπραξία! Κατά συνέπεια η ερωτική πολυθεΐα βρίσκεται πιο κοντά στην φύση του ανθρώπου.

Ωστόσο, οι σύγχρονες αυταρχικές πολιτικές αντιλήψεις, καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές, παραμένουν σεμνότυφες και αντισεξουαλικές. Με την καταπίεση της γενετήσιας ορμής πετυχαίνουν μεταξύ άλλων τη συσσώρευση επιθετικότητας, την οποία οι εξουσιαστές αξιοποιούν ως όπλο δολοφονίας και καταστροφής, κοινωνικών διχασμών και χειραγώγησης της μάζας αμόρφωτων ανθρώπων για διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Πώς ξεπερνιούνται όλα αυτά;

Μήπως με την υιοθέτηση των «γονιμοποιητικών» θρησκειών της ανατολής ή την αναβίωση της ερωτικότατης της αρχαίας ελληνικής θρησκείας; Ή μήπως με την απόρριψη όλων των θρησκειών και όλων των πολιτικών συστημάτων;

Το επικούρειο ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Ο φιλόσοφος Επίκουρος απάλλαξε τους ανθρώπους από το φόβο των θεών και την φθορά της πολιτικής. Η επιδίωξη της ευχαρίστησης στη ζωή βρίσκεται στο χέρι όλων μας.

Στις εικόνες σριστερά και δεξιά με φανταστικές σκηνές από τη θρησκευτική ζωή, αριστερά ο Ιησούς με τη Μαγδαληνή, δεξιά ο Απόλλων με τη Δάφνη (βλέπε επίσης >>>) Από την εικαστική παράσταση των πρωταγωνιστών, γίνεται σαφέστατα κατανοητή η διαφορά αντίληψης των εμπνευσμένων καλλιτεχνών για τη φιλανθρωπία και φυσιολατρεία που εκπέμπει κάθε θρησκεία.


Βερέττας
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)