08 August 2009

Φορολόγηση των εκκλησιαστικών εσόδων που επαγγέλλονται...

[...]
Εσχάτως, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσε την αγνότητα των προθέσεων του τρίτου κατά σειράν Παπανδρέου που επιθυμεί να αναλάβει το σισύφειο έργο της τακτοποιήσεως των περιουσιακών και οικονομικών της Εκκλησίας. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι, πριν υιοθετήσει και εξαγγείλει τις προθέσεις του αυτές, συμβουλεύθηκε ειδικούς. Και υποθέτω ειδικούς εκ των πλέον εγκρίτων. Δεν αμφιβάλλω, λοιπόν, ότι αυτοί ασφαλώς τον ενημέρωσαν ότι μια ουσιώδης φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, με τον Ν. 3220/2004, λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει τίποτε περί αυτού, όπως μπορώ ως εκ της τότε ιδιότητάς μου να γνωρίζω, ο αρμόδιος Υπουργός επί των Θρησκευμάτων...!

Επρόκειτο για την κατάργηση της εισφοράς των ενοριακών ναών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ενός φόρου δηλ. της τάξεως του 35% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των ναών, ο οποίος είχε θεσπισθεί ως οιονεί, έστω συμβολικό, αντάλλαγμα μετά την ανάληψη, το 1945, της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου από το Δημόσιο.

Μέσα στην τύρβη των εκλογών που ακολούθησαν και την αλλαγή κυβερνήσεως η φορολογική αυτή απαλλαγή σχεδόν διέλαθε της προσοχής της κοινής γνώμης. Απαρατήρητη πέρασε, άλλωστε, και η απόφαση Μητροπολίτη της Πελοποννήσου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (!), η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει, ότι εν όψει της καταργήσεως της ενοριακής εισφοράς δεν υπήρχε λόγος του λοιπού οι ενορίες να τηρούν διπλά λογιστικά βιβλία!

(Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, ΒΗΜΑ, 3/8/2009)

Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε το 2004 με την αποχώρησή του από την εξουσία τη φορολόγηση των εκκλησιαστικών εσόδων, εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού (!) και τώρα ευαγγελίζεται ότι θα την επαναφέρει... Σημαντικό είναι επίσης ότι Μητροπολίτης της Πελοποννήσου (εννοεί τον Αμβρόσιο) ζήτησε, με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μην κρατάνε πια οι παπάδες του διπλά βιβλία... Αυθαιρεσία και αυθάδεια, χωρίς κανείς να τομήσει να τον εγκαλέσει. Όλα τα χρόνια της φορολόγησης, δεν απέδιδε φόρο λοιπόν, εν γνώσει του κράτους και με πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών - για ιερό σκοπό, εννοείται! Γιατί να πληρώσει λοιπόν ο περιπτεράς, ο γαλατάς και ο μπακάλης φόρους;