17 August 2009

«Στραβά» τζαμιά στη Μέκκα

Τουλάχιστον 200 τζαμιά στην ιερή πόλη του Ισλάμ έχουν λάθος ευθυγράμμιση.

Σε μια αποκάλυψη που σόκαρε το μουσουλμανικό κόσμο, ο υφυπουργός ισλαμικών θεμάτων της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε πως 200 από τα παλαιότερα τζαμιά της Μέκκας δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένα με τον ιερό βράχο της Κάαμπα.

Όλα τα τζαμιά έχουν μια κόγχη η οποία βλέπει προς την κατεύθυνση της Κάαμπα, που βρίσκεται στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκα. Ωστόσο, κάποιες πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν σε μερικά από τα πλέον αρχαία τζαμιά της ιερής πόλης του Ισλάμ έδειξαν πως η ευθυγράμμιση δεν είναι σωστή.

Ήδη κάποιοι από τους προσκυνητές έχουν εκδηλώσει ανησυχίες για την «εγκυρότητα» των προσευχών τους. Παρόλα αυτά, ο υφυπουργός Ταουφίκ αλ Σουντάιρι, διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα: «δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα λάθη, αλλά όπως και να έχει έχουν γίνει διορθώσεις σε κάποια από τα τζαμιά μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνικών. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις προσευχές».
Να υπενθυμίσω εδώ ότι η Κάαμπα είναι ένας σιδηρούχος μετεωρίτης που βρισκόταν στη Μέκκα από την προμουσουλμανική εποχή και θεωρείτο ιερός, αφού τον είχε στείλει ουρανοκατέβατα ο Αλλάχ. Αυτό το αντικείμενο λατρείας των αρχαίων Αράβων υιοθετήθηκε από το μουσουλμανικό ιερατείο -η συνέχεια από την εθνική στη μονοθεϊστική θρησκεία, όπως και στον χριστιανισμό- και αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο προσανατολισμού για τα τζαμιά. Τελικά, δεν θα αποφύγουν οι μουσουλμάνοι να εγκαταστήσουν συστήματα GPS για να μην πηγαίνουν οι προσευχές των πιστών προβάτων στο βρόντο - άτιμη τεχνολογία!