31 August 2009

Ανθηρά τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εν μέσω της παγκόσμιας -και ελληνικής- κρίσης ο απολογισμός δείχνει έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ για το 2008
(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 29/8/2009)

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία -και η ελληνική φυσικά- να διέρχεται κρίση αλλά τα «ιερά» οικονομικά εξακολουθούν να είναι ανθηρά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τον απολογισμό των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το έτος 2008, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας την περασμένη χρονιά ανήλθαν περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Και αυτά αποτελούν τα έσοδα μόνον της κεντρικής εκκλησιαστικής διοίκησης αφού οι μητροπόλεις, οι μονές ακόμα και οι ιεροί ναοί αποτελούν ξεχωριστά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο «Απολογισμός 2008», όπως τιτλοφορείται η πολυσέλιδη έκθεση -ξεπερνάει τις 100 σελίδες- παραδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και τον γενικό διευθυντή της, κ. Αντώνιο Ζαμπέλη, την περασμένη Τετάρτη, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τους 12 συνοδικούς Ιεράρχες για την τελική επικύρωσή του.

«Κατά το οικονομικό έτος 2008 υπήρξε συστηματική προσπάθεια επιτεύξεως σημαντικών έργων, εξοικονομήσεως πόρων στα πλαίσια ενός αποτελεσματικού οικονομικού σχεδιασμού, ο οποίος ενισχύει τη συνεπή προς τις κατευθύνσεις της ΕΚΥΟ, εικόνα του απολογισμού του 2008, ο οποίος για ένα ακόμα έτος είναι πλεονασματικός» υπογραμμίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει τους αναλυτικούς πίνακες με τους οικονομικούς δείκτες της Εκκλησίας. «Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος - ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά 1.600.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καλύφθηκε με τη συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος- ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-2008). Ητοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων».

Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα του οικονομικού έτους 2008. Συγκεκριμένα το κεντρικό ταμείο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε συνολικά καθαρά έσοδα 19,6 εκατ. ευρώ. Για άλλη μια χρονιά τα μισθώματα από ενοικιάσεις εκκλησιαστικών ακινήτων αναδεικνύονται ως η βασική πηγή εσόδων αφού το ύψος τους αγγίζει τα 12,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα έσοδα από τα διαθέσιμα κεφάλαια της Εκκλησίας που φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ ενώ από επιχορηγήσεις έλαβε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έξοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τον απολογισμό, ανήλθαν περίπου στα 12,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα σε αμοιβές και έξοδα προσωπικού και προς τρίτους η ΕΚΥΟ δαπάνησε το ποσό των 3,85 εκατ. ευρώ. Για παροχές σε τρίτους το ποσό των 835.285 ευρώ, για φόρους-τέλη το ποσό των 0,81 εκατ. ευρώ, για διάφορα έξοδα περίπου 1 εκατ. ευρώ ενώ η μεγαλύτερη δαπάνη, ύψους 4,12 εκατ. ευρώ, αφορά επιχορηγήσεις και χορηγίες «διά Θρησκευτικούς και Εθνικούς σκοπούς». Ετσι το τελικό σύνολο εξόδων για το έτος 2008 διαμορφώθηκε στο ποσό των 12,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνω εδώ ότι η λέξη παγκάρι (το εικονιζόμενο έπιπλο για πώληση κεριών και είσπραξη χρημάτων) σχετίζεται με τη λέξη (μ)πάγκος που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις pagare (πληρώνω) και banco (τράπεζα)... Μπαμπινιώτης έφα!