06 August 2009

Θέατρο Σέττας

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη θα είναι η έκτη στη σειρά αρχαία τραγωδία που θα παρουσιάσει ο θίασος «Κασταλία», στο θέατρο Σέττας «Νίκος Παπακωνσταντίνου».
Μετά την «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή (1996), την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη (1997), τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου (1998), την «Εκάβη» του Ευριπίδη (1999) και τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (2000), η «Κασταλία» θα συνεχίσει και φέτος τον αγώνα της και τη θεατρική αποκέντρωση, τιμώντας τις χιλιάδες των ανθρώπων που συρρέουν κάθε Αύγουστο σ' ένα χωριό - τη Σέττα - που απέχει 13 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη κωμόπολη και 30 περίπου χιλιόμετρα από μικρές πόλεις σαν την Ερέτρια, την Κύμη και το Αλιβέρι, για να παρακολουθήσουν τον λόγο των Αρχαίων Τραγικών στο μικρό (750 θέσεων) καλλιμάρμαρο αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου, που έχτισε ο αείμνηστος ηθοποιός, λογοτέχνης και δάσκαλος του λόγου Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Οι «Τρωάδες», τραγωδία βαθιάς ποιητικής ωριμότητας του Ευριπίδη, με θέμα τις κάθε λογής ματαιότατες καταστροφές που προξενούν παντού και πάντα οι διάφοροι στρατί, στάθηκε η πρώτη στη θεατρική ιστορία έμμετρη κραυγή διαμαρτυρίας, η πρώτη αδιαπραγμάτευτη ποιητική καταγγελία του πολέμου.

Ο θίασος «Κασταλία» θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου σκηνοθεσία Δημήτρη Ν. Παπακωνσταντίνου και Ματίνας Παπαγεωργίου, σκηνικά και κοστούμια Παντελή Θαλασσινού, μουσική Δημήτρη Ν. Παπακωνσταντίνου και χορογραφία Ξένης Θεοδώρου.

Θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί: Αννα Πολυτίμου, Ματίνα Παπαγεωργίου, Δημήτρης Ν. Παπακωνσταντίνου, Ολυμπία Παγουλάτου, Γιάννης Συναϊδης, Γιώργος Πίκουλης, Α. Θεοδωρίδου, Κ. Καναπίτσα, Μ. Κορέλλη, Β. Μπαμπίλη, Ε. Σταγογιαννάκη και Χ. Παπαβασιλείου.

Θα δοθούν 6 παραστάσεις τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και συγκεκριμένα 4, 5, 11, 12, 18, 19 Αυγούστου με ώρα έναρξης παραστάσεων στις 8 το βράδυ στο θέατρο Σέττας «Νίκος Παπακωνσταντίνου».