30 October 2009

Κατά της υποψηφιότητας Μπλερ οι Βρετανοί

Τελικά ποιος τον στηρίζει;


(Καθημερινή, 30/10/2009)

Λιγότεροι από το ένα τρίτο των Βρετανών θα ήθελαν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Μπλερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκή Ένωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από εφημερίδα της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες να κερδίσει ο Μπλερ τη θέση είναι μειωμένες.

Μόνο 31% των Βρετανών θα ήθελαν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας να αναλαμβάνει την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια θέση που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Τσεχίας.

Το 31% από τους 2.024 Βρετανούς που ερωτήθηκαν είναι αντίθετο στην υποψηφιότητα του Μπλερ, ενώ το 38% δεν έχει γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξηγαγε το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Telegraph.

Το κόμμα των Συντηρητικών που είναι στην αντιπολίτευση, καθώς και οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες, τρίτο κόμμα σε δύναμη, έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα Μπλερ.

Ο βρετανικός Τύπος εκτιμά επίσης ότι οι πιθανότητες του πρώην πρωθυπουργού να κερδίσει την προεδρία της ΕΕ είναι μειωμένες. Η Daily Telegraph αναφερόμενη σε «υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ» αναφέρει ότι τόσο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είναι πλέον μάλλον επιφυλακτικοί απέναντι στην υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμά επίσης ότι μια αποτυχία της υποψηφιότητας του Τόνι Μπλερ είναι πλέον «μια πραγματική πιθανότητα», σύμφωνα με το BBC.

«Οι πιθανότητες του Μπλερ εξανεμίζονται», σύμφωνα και με τους Times που επικαλούνται, χωρίς να αναφέρουν το όνομά του, ένα βρετανό διπλωμάτη ο οποίος παραδέχεται: «Υπάρχει έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά των Γάλλων και των Γερμανών».

Σταματήστε τον πολεμοκάπηλο Μπλερ! >>>