23 October 2009

Ανακαλύφθηκε το ρωμαϊκό σχολείο Αthenaeum

Ένα αρχαίο αμφιθέατρο έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στο κέντρο της Ρώμης, ακριβώς στην Πιάτσα Βενέτσια και μόλις λίγα μέτρα από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για ένα «Αthenaeum», όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή, παίρνοντας το όνομά του από την πόλη της Αθήνας, η οποία θεωρούνταν το κέντρο του πολιτισμού του αρχαίου κόσμου.

Το αμφιθέατρο, που έχει ανασκαφεί μερικώς ως αυτή τη στιγμή, χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι είχε χρηματοδοτηθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό ως ένα είδος σχολείου για την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι παρουσίασαν το εύρημά τους την περασμένη Τετάρτη, μπορούσε να φιλοξενήσει περί τα 200 άτομα, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ποιητές οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκεί συζητήσεις και διαλέξεις.

«Ο Αδριανός, ο αυτοκράτορας με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια, θέλησε να επαναφέρει την παράδοση της δημόσιας απαγγελίας, των συναντήσεων και των διαγωνισμών ποίησης, όπως γίνονταν στην κλασική Ελλάδα» είπε ο αρχαιολόγος κ. Ρομπέρτο Ετζιντι, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές. Ως τώρα έχουν αποκαλυφθεί δύο αναβαθμίδες που χρησιμοποιούνταν για καθίσματα, ένας διάδρομος, καθώς και μαρμάρινα πατώματα. Ωστόσο ο προσδιορισμός της θέσης του κοίλου δεν είναι ακόμη εύκολη υπόθεση. Ο επικεφαλής της ανασκαφής πιστεύει μάλιστα ότι οι επάνω όροφοι του οικοδομήματος κατέρρευσαν λόγω σεισμού.

(ΒΗΜΑ, 23/10/2009)