04 December 2009

Συμβουλές αγίου...

(Θ. ΤΣ., Ελευθεροτυπία, 4/12/2009)

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), απευθύνεται με μήνυμά του στους γονείς, καλώντας τους «να μην αποκάμουν στον αγώνα τους». Απευθύνεται, όμως, ιδιαίτερα στη μητέρα που μπορεί να έχει κάποιο παιδί με αναπηρία και «παρακαλεί»: «Να μην απορροφάται ολοκληρωτικά από τη φροντίδα του προβληματικού παιδιού της, παραμελώντας τη φροντίδα του συζύγου της. Να μην εξαντλείται σωματικά, ώστε να νιώθει εξουθενωμένη στο συζυγικό κρεβάτι και να παραδίδεται αμέσως στην αγκάλη του Μορφέως».


Ζητεί, επίσης, «να μην παραβλέπει τις βιολογικές και ψυχικές ανάγκες του συζύγου της». Και προσθέτει: «Θέλω τη μητέρα αυτή να είναι φρέσκια, ξεκούραστη, χαρούμενη, περιποιημένη, καλοντυμένη, χτενισμένη, όμορφη, ακόμη και μακιγιαρισμένη αν χρειάζεται, προ πάντων όμως γλυκειά, τρυφερή και θερμή την ώρα που υποδέχεται τον άνδρα της. Να τον περιμένει με λαχτάρα στην πόρτα και να του προσφέρεται χωρίς ενδοιασμούς»! Είπε και ελάλησε ο αρχιερέας...

Εγώ αναρωτιέμαι, ο συγκεκριμένος μητροπολίτης, ο οποίος κάποτε θήτευσε στην Χωροφυλακή, πόθεν γνωρίζει τα περί γυναίκας, μητέρας και συζύγου, περί συζυγικού κρεβατιού και περί ενδύσεως, περιποιήσεως και μακιγιαρίσματος; Μάλλον στη Χωροφυλακή θα τα έμαθε, γιατί στη μητρόπολη δεν πρέπει να είχε την ευκαιρία να κάνει πρακτική εξάσκηση.
Θα εκπλαγώ δε πολύ, αν μάθω ότι μελετάει αυτά τα ζητήματα απορρήτως κατ' οίκον! Όχι ότι θα ήταν κακό, άριστο θα ήταν να διαθέτει ένας άντρας σύζυγο και όλα τα συνοδευτικά. Όμως οι μητροπολίτες παραιτούνται οικειοθελώς από αυτές τις ασχολίες για να αφοσιωθούν στο θεό. Άρα "δεν δικαιούνται δια να ομιλούν" για θέματα που αγνοούν παντελώς!