15 December 2009

Η αυτοκράτειρα Zita πάει για αγιοποίηση...

Τι μεγαλείο!


Η τελευταία αυτοκράτειρα της Αυστρίας Zita von Bourbon-Parma που πέθανε το 1989 σε ηλικία 107 ετών, έζησε κυρίως στην Ελβετία, αφού μετά τον Α' (πρώτο, τόσο παλιά) παγκόσμιο πόλεμο καταργήθηκε η βασιλεία στην Αυστρία. φυσικά, εκεί ούτε που θέλουν έκτοτε να ακούσουν για βασιλιάδες και αυτοκράτορες.

Έλα όμως που η μακαρίτισσα Zita επισκεπτόταν τρεις φορές την ημέρα, όπως γράφουν τα φονταμενταλιστικά καθολικά έντυπα, το παρεκκλήσι στο μοναστήρι Johannes-Stift κοντά στην πόλη Chur και προσευχόταν... Οπότε ένας Γάλλος επίσκοπος που είχε εν ζωή κοινωνικές σχέσεις μαζί της, αποφάσισε να την προτείνει για αγιοποίηση, χωρίς να έχουν γίνει όμως γνωστά «θαύματα» που έπρεπε να έχει κάνει η Zita. Αγία χωρίς θαύματα δεν γίνεται, γίνεται;

Έτσι αποφάσισε ο επίσκοπος να συγκροτήσει μια επιτροπή σοφών, η οποία θα καταγράψει τα θαύματα που πρέπει να έκανε η Βουρβώνη, όσο ζούσε. Δεν είναι δυνατόν, κάποιο ραδίκι θα φύτρωσε ανάποδα, κάποιου γέροντα η πρεσβυωπία θα μειώθηκε και κάποια γαλοπούλα θα κελάιδισε σαν αηδόνι! Στην αγία Zita οφείλονταν αυτά τα θαύματα...


Βέβαια, η μακαρίτισσα στήριζε κατά τον α' παγκόσμιο πόλεμο τις (άχρηστες και εξ αρχής καταδικασμένες σε αποτυχία) πολεμικές συγκρούσεις της Αυστρο-Ουγγαρίας, μαζί με τον εμπνευσμένο Αμπσβούργο σύζυγο-αυτοκράτορα, τον επονομαζόμενο Κάρολο «των δηλητηριωδών αερίων». Κι επειδή το κράτος αυτό ήταν από καιρού υπό διάλυση και οι διάφοροι λαοί που το απάρτιζαν (Γερμανοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Σλοβάκοι, Ιταλοί, Κροάτες κ.ά.) είχαν αποφασίσει να πάρουν το δικό τους δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας, η αντίδραση των βασιλικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών κύκλων ήταν βάρβαρη: Όσους μη Γερμανούς έκριναν ότι δεν πολεμούσαν ηρωικά -όχι ότι δραπέτευαν-, τους κρεμούσαν προς παραδειγματισμό. Μετά την ήττα δε, όταν μαζεύτηκαν χιλιάδες Βιενέζοι μπροστά στα χειμερινά ανάκτορα (Hofburg) και ζήτησαν την εγκαθίδρυση αβασίλευτου δημοκρατικού καθεστώτος, ο λαμπρός αυτοκράτορας διέταξε ένα λοχαγό να ανοίξει πυρ στο πλήθος! Αυτός αρνήθηκε, οπότε ο Κάρολος έπιασε το νόημα, πήρε την κυρία Zita και εγκατέλειψαν οριστικά τη χώρα για την Ελβετία.

Στο site http://www.beatification-imperatrice-zita.org/ που φτιάχτηκε για την προβολή της (σύντομα) άγιας Zita, παρουσιάζονται οι λόγοι της αγιοποίησης και ο ύμνος που πρέπει να ψάλλεται στο όνομά της. Αν βρείτε έστω και ένα λόγο να αγιοποιηθεί η μακαρίτισσα (όχι ότι με νοιάζει!), μπορείτε να ψάλλετε με κατάνυξη και φωναχτά τον ύμνο της πολεμοκάπηλης αυτοκράτειρας που έζησε κάπου 70 χρόνια στην Ελβετία με τους θησαυρούς που πήρε μαζί της από τη Βιέννη.
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)