07 January 2010

Πάλι με οικόπεδα έμπλεξαν... θα φάνε το κεφάλι τους!

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ότι ξεπουλά εκκλησιαστική γη.

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα στη Βηθλεέμ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων που τελείται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το οποίο ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν τους τοπικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι ξεπουλούν εδάφη προς όφελος του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ', κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε τους Παλαιστίνιους ομόθρησκους του, κατά την παραδοσιακή πομπή που σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών των Χριστουγέννων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βηθλεέμ, νότια της Ιερουσαλήμ.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος πρωτοστάτησε στους εορτασμούς, παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών στην πλατεία των Μάγων, αλλά φρουρείτο από την παλαιστινιακή αστυνομία. Ο Θεόφιλος Γ' εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 2005 αντικαθιστώντας τον Ειρηναίο που καθαιρέθηκε από το αρχιερατικό αξίωμα του Πατριάρχη, με απόφαση του Αρχιερατικού Δικαστηρίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Ειρηναίος είχε κατηγορηθεί ότι ενεπλάκη σε μια συμφωνία πώλησης εκκλησιαστικής γης στην ανατολική Ιερουσαλήμ σε εβραίους εργολάβους, έναντι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ακυρώσει τη συμφωνία αυτή», δήλωσε ο Μαρουάν Τουμπάσι πρόεδρος του Συμβουλίου των αραβικών ορθόδοξων οργανώσεων και υφυπουργός Τουρισμού της παλαιστινιακής κυβέρνησης, αναφερόμενος στον Πατριάρχη Θεόφιλο. Σύμφωνα με τον Τουμπάσι, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' δέχτηκε επίσης να εκχωρήσει νέα ακίνητη περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε ισραηλινή εταιρία.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων και γης ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ισραήλ, καθώς προσδοκούν να γίνει η ανατολική Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.