08 March 2010

Ο Μίκης και το όνομά του...

Μέσα στην κουζουλάδα του, μαρτυράει και μερικά σωστά περιστατικά ο Μίκης! Θα έπρεπε όμως να εξηγήσει, γιατί δεν έκανε σχετική αναφορά για τα ονόματα, όταν εξυμνούσε τον Χριστόδουλο. Ήταν μια ευκαιρία να επηρεάσει θετικά το "έργον" της εκκλησίας... αλλά πού!




Σημαντικό είναι ότι, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες αγωνίζονταν οι παπάδες να αποτρέψουν την ονοματοδοσία με αρχαία ελληνικά ονόματα. Έχω ήδη αναφερθεί σε ένα περιστατικό σε νησί των Κυκλάδων, όπου περί το 1950 ήθελαν να βαφτίσουν ένα μωρό στο όνομα Ηρακλής. Διαφωνούσε σφόδρα ο παπάς, "Δεν είναι χριστιανικό όνομα αυτό τέκνον μου". Αφού έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων και δεν πειθόταν ο παπάς, λέει ο νονός: Πάτερ, πάμε απέναντι στους καθολικούς για τη βάπτιση και σε μία ώρα έλα στην ταβέρνα για το γλέντι! Για πότε μεταπείστηκε ο παπάς, κανείς δεν κατάλαβε. Σε μία ώρα τρώγανε όλοι χαρούμενοι στην υπαίθρια ταβέρνα και το αγοράκι Ηρακλής με τ' όνομα!

Όταν είδε κι απόειδε ο εκκλησιαστικός μηχανισμός ότι δεν περνάνε οι αγριάδες -δεν μπορούσε πια να χαρακτηρίσει και αριστερό κάποιον που δεν υποτασσόταν στην εκκλησιαστική οπισθοδρομικότητα- έβαλαν άλλη φάμπρικα μπροστά: επινόησαν φανταστικούς αγίους και αγίες με ονόματα αρχαίων Ελλήνων και Ελληνίδων... μαζικά! Των αγίων 40 παρθένων Αντιγόνης, Ισμήνης, Ηλέκτρας, Αριάδνης, Ευρύκλειας,  Καλλιρρόης, Αφροδίτης, Αρσινόης, Ευνομίας, Κλεοπάτρας, Σαπφούς, Καλλιόπης, Ευρυδίκης, Κλειούς, ..., .., οι οποίες μπλα, μπλα, μπλα, και των αγίων 65 μαρτύρων Αλκιβιάδους, Λέοντος, Ξενομήδη, Λαοκράτη, Αριστογένη, Λεωνίδα, Παναίτιου, Λυκάριου, Ποσειδώνιου, Ανδροκλή, Λυσάνδρου, Επίκουρου, Νικάνδρου, Αριστόβουλου, Ξενοφώντος, Πλάτωνος, Αριστοκλή, Αρκεσιλάου, Βρασίδα, Αριστομένη, ..., ... οι οποίοι μπλα, μπλα, μπλα. 

Θα μου πείτε όλα τα βιογραφικά (βίοι αγίων!) που γράφουν, είναι φανταστικά και ψευδή! Ε και; Γιατί όλα τα άλλα που λένε δεν είναι επίσης φανταστικά και ψευδέστατα;




ΥΓ: Αναρτώ με καθυστέρηση και τον άγιο που ανέφερε ο antonix! Πού τον ανακάλυψες τον λεβέντη μάρτυρα; Βλέπω πίσω έχουν ζωγραφίσει μιναρέ, λες να προσχώρησε στην "αληθινή θρησκεία" και να τον ξούρισε ο Αλή Πασάς;
(click)


ΥΓ2: Η φίλη μου Κλεοπάτρα διαμαρτύρεται που αγνοούσα τη χριστιανική γιορτή της, αφού έχει γράψει στο ευλαβές βλόγιόν της περί αυτής, έχει αναρτήσει και θαυματουργή εικόνα... Με έπιασε πάλι αδιάβαστο, το ομολογώ!